Slovenija

Plačali smo Patrie, zdaj pa še odškodnine

Črt Kaker, Petra Rupnik, Simon Rosc
24. 4. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič odpirajo šampanjce. Prvi odškodninski zahtevki, težki več sto milijonov evrov se že pripravljajo.

Mediaspeed

Afera Patria, ki je državo držala v oklepu skoraj desetletje, je včeraj dobila svoj končni epilog. Končni epilog pa zato, ker je malo verjetno, da bo Okrajnemu sodišču v Ljubljani uspelo o zadevi ponovno odločiti do avgusta, ko zadeva zastara. Ustavno sodišče je včeraj razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria zoper Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Toneta KrkovičaPoleg prej omenjene odločitve so ustavni sodniki odločili, da se zadeve dodelijo drugemu sodniku Okrajnega sodišča v Ljubljani, v novo odločanje. Odločitev je sodišče sprejelo soglasno.  

STA

Po skoraj petih mesecih obravnav je z ustavnega sodišča priromalo sporočilo, da so razveljavili obsodilne sodbe zoper trojico obsojenih v zadevi Patria. Sodniki so v svoji obrazložitvi namreč zapisali, da okrajno sodišče kaznivih dejanj, zaradi katerih je bila trojica obsojena, ni v dovoljšnji meri konkretiziralo.

»Ustavno sodišče je ugotovilo, da že prvostopenjsko sodišče iz vseh ugotovljenih dejstev zgodovinskega dogodka – v katerih resničnost oziroma dokazanost se ustavno sodišče ne sme spuščati – ni izluščilo tistih dejstev o ravnanju pritožnikov, ki omogočajo zanesljivo sklepanje o obstoju zakonskih znakov 'sprejem' oziroma 'dajanje' obljube nagrade,« je bilo mogoče prebrati v sporočilu za javnost ustavnega sodišča, ki je vse sodbe razveljavilo zaradi kršitve prvega odstavka 28. člena ustave.

Nekonkretizirani dokazi

Kolegi pri tedniku Mladina so se pri tem »poigrali« in pogledali, kateri dokazi so bili po mnenju ustavnega sodišča premalo konkretni. Kot je vsem poznavalcem primera Patria dobro znano, je najpomembnejši dokaz vsekakor formula o razdelitvi dobička, ki so ga kriminalisti našli na več mestih v Črnkovičevem računalniku. Ta zapis, imenovan »SABLONA JZ ZK«, je bil  zanimivo – ustvarjen dva dni po znanem sestanku s predstavniki Patrie na sedežu Holdinga Slovenskih elektrarn, v njem pa piše: »JZ + TK + IC + stranka« ter »Po racunu Profit se deli Vse stroske, +5 % PROFIT ROTIS POTEM PA NA STIRI ENAKE DELE PO RACUNU«. JZ kot Jože Zagožen, TK kot Tone Črnkovič, IC kot Ivan Črnkovič in stranka kot SDS. Črnkovič je sicer med sojenjem zatrjeval, da naj bi šlo v tem primeru za formulo razdelitve dobička od izkoriščanj »lesnih sekancev« oziroma biomase, pri čemer naj bi bil TK »Tič Krkovič«, Krkovičev brat »Matija«, in ne Tone Krkovič. »Ob zapisu formule je pripisan še podatek o 30-milimetrskem topu, 120-milimetrskem dvocevnem minometu in 12,7-milimetrskem avtomatskem mitraljezu … Biomase pa z dvocevnimi minometi seveda ni mogoče izkoriščati,« še pišejo kolegi pri Mladini.

Arhiv

Poleg tega sodišče ni moglo kar tako mimo drugih pomembnih dokazov, ki pa po mnenju ustavnih sodnikov niso dovolj konkretizirani. V tem primeru gre za vrsto telefonskih klicev, SMS-sporočil in zaupne dokumente, ki so jih kriminalisti našli v lasti obtoženih. A tudi to je bilo za ustavne sodnike premalo konkretizirano.

 Ob tem velja še enkrat poudariti, da je bil Janez Janša, ki je nedvomno zmagovalec boja s pravosodjem, obsojen sprejemanja »obljube nagrade za nezakonito posredovanje«. Gre za dobro desetletje staro kaznivo dejanje, določeno v 12. členu konvencije Sveta Evrope o preprečevanju korupcije, ki so ga države sprejele, da bi kriminalizirale težko dokazljivo korupcijo.

sta

Pregon korupcije

In ravno korupcija bo s to precedenčno sodbo ustavnega sodišča v Sloveniji vse težje pregonljiva, meni tožilec v zadevi Patria Andrej Ferlinc in dodaja, da se je »z odločitvijo ustavnega sodišča uspelo izogniti vprašanju, ali je korupcija bila ali ne«.

 Najkrajšo bomo ob vsem, kot vsakokrat doslej, potegnili državljani. Walter Wolf, obtoženi v zadevi Patria II, je zaradi povzročene gospodarske škode in duševnih bolečin že napovedal milijonsko odškodninsko tožbo proti državi. Odškodninsko tožbo napoveduje tudi odvetnik Toneta Krkoviča. Zahtevali bodo tudi vračilo plačane kazni v višini 37.000 evrov in povrnitev drugih stroškov.

Vsi vpleteni bodo svojo zmago proslavili danes na javnem shodu z naslovom Veliki shod zmage, upanja, resnice in pravice. Lokacija: vrhovno sodišče.