Črna kronika

33-letni Robert se ne spomni, da je umoril očeta

Gabrijel Toplak
24. 4. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Robert Supančič, ki na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, pravi, da je pretresen. Usodnega 6. decembra se ne spominja, v Avstrijo pa naj bi se odpravil v želji po boljšem življenju.

sta

Potem ko je sodnica Okrožnega sodišča v Mariboru Danila Dobčnik Šošterič na predobravnavnem naroku v začetku aprila za 33-letnega Roberta Supančiča, ki je obtožen, da je decembra lani v Zgornji Kungoti z 21-centimetrskim nožem umoril svojega očeta, včeraj razpisala začetek glavne obravnave, je pred petčlanski senat stopil prav obtoženi.

Po njegovem je oče še živ

Vabljeni priči sta se opravičili, Supančič pa je v svoj zagovor dejal, da ne more sprejeti dejstva, da oče ni več živ. »Tega dne se spomnim le, da sem se z avtom odpeljal v Avstrijo, kjer bi začel boljše živeti,« je dejal in na vprašanje okrožnega državnega tožilca Tilna Iviča, zakaj je živel pri očetu, odgovoril, da ni imel druge izbire, pri njem pa je živel kot podnajemnik. Oče naj bi ga tudi sprejel z veseljem, dogovora, kako naj bi živela, nista imela. »Veliko se ne spomnim, saj imam diagnosticirano shizofrenijo, ki vpliva tudi na miselne procese,« je odgovarjal. Za avtomobil, s katerim se je odpeljal v Avstrijo, naj bi se odločil »na mah«. »Predvsem, da me ne bi kdo poškodoval oziroma jaz koga. To je posledica bolezni, sicer pa sem po veri musliman,« je še pristavil. Sodišče je prosil, ali bi se lahko zaradi verske pripadnosti oziroma praznika ramazana sojenje proti njemu zaključilo do 20. maja.

STA

Obtoženi je najprej živel pri očetovem bratu Darku Supančiču, ki je v izpovedbi, to je na obravnavi prebrala sodnica, poudaril, da najprej ni bilo težav z nečakom, vendar je leta 2010 zaradi konfliktov zahteval, da se odseli. Darko je prvi prišel v Kungoto, saj sta se vsako soboto sestajala na kavi, in pokojni se mu tega dne ni oglasil na telefon. Najprej je opazil, da ni avta, v hiši pa je naletel na truplo, ki je bilo pokrito z jakno. Povsod je bila kri, a glave ni videl. Bil je šokiran. Ni razmišljal, kdo bi lahko to storil, saj je obtoženi večkrat govoril, da je treba nevernike odstraniti. Maminega umora aprila 2003 naj ne bi obžaloval, po njegovem mnenju pa je očetov umor načrtoval, saj je pameten fant, ki bo, tako pravi Darko, tri leta na psihiatriji zelo priden in poslušen, zato ga bodo izpustili. V izpovedi se je spraševal, kdo bo naslednji.

Zanj le njegova nekdanja intimna partnerica

Islamsko pripadnost Supančiča je v izpovedbah potrdilo več oseb, ki se ga še vedno bojijo. Gorazd, Robertov brat, je sodišču povedal, da se je po prihodu iz zapora zelo spremenil in Slovence označeval za nižjo raso. V njegovo »korist« je pričala le njegova nekdanja intimna partnerica, ki ga je spoznala na zdravljenju na Pohorskem dvoru. V izpovedbi je navedla: »Robert je bil miroljuben. Bil je sanjač. Nisva živela skupaj, vendar o njem ne morem povedati nič slabega.« Sosedje so Supančičeve ocenili kot zaprto družino, ki so jih redko videvali. Petčlanski senat sodišča je med drugim odločil, da se izvedencu mariborskega sodišča, psihiatru Mladenu Vrabiču, omogoči vpogled v spis iz leta 2003, ko je bil obravnavan zaradi umora matere, in vpogled v izvedensko mnenje strokovnjakov na Dunaju, ki so ga po prijetju pregledali. Sojenje se bo nadaljevalo 14. maja.