Slovenija

Akcija Zdravo v naravo

Gabrijel Toplak
20. 4. 2015, 19.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Že stopnišče, kaj šele čakalnica v prvem nadstropju, kjer je dispanzer za zdravstveno varstvo študentov pri Mestnem parku v Mariboru, sta bila premajhna za vse, ki so v soboto dopoldne želeli cepljenje po znižani ceni. Odmerek cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu, bolezni osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice, je namreč tega dne za otroke in odrasle znašal 20 evrov.

Gabrijel Toplak

»V okviru akcije Zdravo v naravo že tretje leto zapored spodbujamo občane k cepljenju. Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je eden od zavodov, ki sledi tej tradiciji. Odziv je vsako leto številčnejši, zato smo ustrezno pripravljeni. Imamo po dve ekipi za cepljenje odraslih in otrok,« je pojasnila Milena Frankič, glavna medicinska sestra tega zdravstvenega doma.

Gabrijel Toplak

In res, zdravstveno osebje celo dopoldne ni imelo niti trenutka, da bi si lahko vsaj odpočilo; želeli so cepiti prav vse otroke, ki so jih pripeljali starši. »Za cepljenje otroka sem se odločila že tretjič, predvsem iz preventive, saj smo veliko v naravi,« je poudarila Mateja Lešnik, mamica 3,5-letne Zarje Gajser, ki je nadvse pogumno sedla na stol, kjer so zanjo »poskrbeli« doktorica medicine Mojca Švab Zavratnik, sicer specialistka pediatrinja, medicinska sestra Jasmina Kamenčič in specializant pediatrije Jernej Murko, ki je mladim nadobudnežem med pogovorom vlival predvsem poguma.

Gabrijel Toplak

»Gnečo smo pričakovali, zato smo se ustrezno pripravili. Lahko rečem, da me je danes precej presenetil pogum otrok, ki so brez strahu sedli na stol. In le redki so tudi zajokali,« je razložila Švab Zavratnikova, ki v tej akciji sodeluje že vse od začetka. Pomemben kamenček v zdravstvenem mozaiku pa predstavlja tudi Kamenčičeva, saj najprej, kot pravi, poskrbi za pripravo cepiva, med cepljenjem pomaga zdravnici, da otroci mirujejo in brez pretirane bojazni dobijo ne preveč boleč »pik«.