Svet

Nemške železnice pred novo stavko

STA
20. 4. 2015, 20.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nemški železniški operater Deutsche Bahn se pripravlja na nove zamude in odpovedi vlakov, saj strojevodje znova pripravljajo stavko. Začela se bo v torek ob 15. uri v tovornem prometu, v sredo pa se bo razširila še na potniški promet.

Reuters

Nova stavka sledi po neuspešnih pogovorih Deutsche Bahn in vodstva sindikata strojevodij GDL. V prvi vrsti bo na udaru tovorni promet, vendar bo stavka vplivala tudi na potnike.

"Zagotovo se bomo bolj osredotočili na tovorni promet, a neizogibno se bodo stavke dotaknile tudi potniškega prometa," je za Bayerischen Rundfunk povedal prvi mož GDL Claus Weselsky.

To potrjuje tudi naknadno sporočilo sindikata o časovnem poteku stavke. Začeli jo bodo v torek ob 15. uri v tovornem prometu, v sredo pa jo bodo razširili še na potniški promet. V slednjem bodo stavkali do četrtka do 21. ure, v tovornem pa do petka do 9. ure.

Po besedah Weselskyja so strojevodje naveličani "norčevanja" s strani vodstva Deutsche Bahn. Podjetje so obtožili, da se v resnici ne želi pogajati.

V Deutsche Bahn te obtožbe zavračajo. Izvršni direktor Rüdiger Grube še vedno upa, da se bo stavki mogoče izogniti, hkrati pa je podjetje za danes že sklicalo sestanek krizne ekipe, ki bo skušala kar se da zmanjšati pričakovano škodo.

GDL je v zadnjem letu dni sklicala štiri stavke, ki so ohromile nemški železniški promet. Sindikat ponavadi točen termin stavke sporoči le 24 ur vnaprej.

V GDL za strojevodje zahtevajo petodstotno zvišanje plače, za eno uro krajši delovni teden in omejitev možnih nadur. Ena od bolj spornih točk pa je tudi položaj 3100 strojevodij ranžirnih lokomotiv, za katere sindikat zahteva izenačitev s približno 20.000 strojevodji v potniškem in tovornem prometu.