Slovenija

Prodaja Pivovarne Laško prehaja v sklepno fazo

STA / T.C.
12. 4. 2015, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prodaja 51-odstotnega deleža Pivovarne Laško prehaja v sklepno fazo. Potencialni kupci, s katerimi so v preteklih dneh potekala pogajanja, imajo do ponedeljka čas izboljšati svoje ponudbe. Kdo od petih interesentov se bo odločil zvišati ponudbo, ni znano, odločilno merilo pri izboru kupca pa bo ponujena cena.

Arhiv Svet24

V Laškem in konzorciju prodajalcev sicer podrobnosti prodajnega postopka javnosti ne razkrivajo. Sporočili so le, da so prejeli pet zavezujočih ponudb, pri čemer niso razkrili niti imen ponudnikov.

Zanimanje za Pivovarno Laško je sicer uradno izkazal nizozemski Heineken, v igri pa naj bi bili tudi investicijske družbe oz. skladi Kohlberg Kravis Roberts (KKR) - ta je v Sloveniji že lastnik Telemacha, Bain Capital, Mid Europa Partners in CVC Capital Partners.

Arhiv Svet24

Koliko so omenjeni ponudili za večinski delež v Laškem, ni znano. Mediji so v preteklih dneh najprej navajali, da so ponudniki za delnico pripravljeni plačati tržno ceno - v petek je zaključni tečaj delnic Pivovarne Laško na Ljubljanski borzi sicer znašal 21 evrov -, nato pa je bilo slišati, da naj bi ponujali manj, ob tem pa naj bi se zatikalo tudi pri pripravljenosti izvedbe dokapitalizacije pivovarne.

Prodajalci Pivovarne Laško so potencialne kupce pozvali k izboljšanju ponudb; neuradno si menda želijo vsaj 25 evrov za delnico. Špekulacij o tem, kdo bo izboljšal ponudbo, je veliko. Po dostopnih informacijah STA naj bi to zagotovo storil Heineken, mediji pa omenjajo, da bodo svoje ponudbe izboljšali tudi KKR, CVC Capital in Mid Europa Partners. Vprašanje dokapitalizacije Laškega je medtem še odprto.

Za zdaj sicer še ni jasno, kdaj naj bi bila prodaja Pivovarne Laško zaključena.

Kako bo postopek prodaje tekel naprej in kdaj bo sklenjena pogodba o prodaji, za zdaj še ni jasno. Te dni je bilo sicer slišati, da bi lahko v ponedeljek že podpisali tudi prodajno pogodbo, kar pa je malo verjetno, razen v primeru, če bi katera od ponudb močno odstopala po ponujeni ceni.

Če nobena od izboljšanih ponudb ne bo izstopala, se bodo pogajanja s potencialnimi ponudbami najverjetneje podaljšala.

51,11-odstotni delež Pivovarne Laško prodajajo Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, družba Alpen invest, Abanka Vipa, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov.

Arhiv Svet24

Prodaja laške pivovarne je sicer predvidena v nekaj korakih, z vstopom novega lastnika pa bo moralo na skupščini delničarjev soglašati 75 odstotkov trenutnih lastnikov.

Novi lastnik, ki bo prek nakupa Pivovarne Laško dobil tudi Pivovarno Union, bo moral laškega pivovarja tudi dokapitalizirati, neuradno za vsaj 75 milijonov evrov.

Arhiv Svet24
Konzorcij prodajalcev Pivovarne Laško je danes s Heinekenom podpisal pogodbo o prodaji 51,11-odstotnega deleža.