Svet

VIDEO: Nasilje v Jemnu z novimi smrtnimi žrtvami

STA / T.C.
12. 4. 2015, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letalski napadi vojaške koalicije pod vodstvom Savdske Arabije in spopadi so v Jemnu terjali nove številne smrtne žrtve.

Reuters

Zračni napad na bazo šiitskih upornikov v osrednjem Jemnu je danes terjal 15 življenj, še 12 ljudi pa je bilo čez noč ubitih med spopadi v pristaniškem mestu Aden.

V zračnem napadu na oporišče Camp 22 v Al-Dahri na jugu province Taez je bilo poleg tega ranjenih še osem hutijskih upornikov in njihovih zaveznikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na navedbe lokalnih zdravstvenih ustanov.

Reuters

Oporišče pripada elitni republikanski gardi, ki je ostala zvesta nekdanjemu jemenskemu predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, čeprav so ga s silovitimi protesti že leta 2012 vrgli s položaja. Saleh pa je svoje privržence povezal s Hutiji, ki so septembra lani preplavili Sano ter začeli pohod po državi in boj proti silam, zvestim trenutnemu pobeglemu predsedniku Abedrabu Mansurju Hadiju.

Koalicija pod vodstvom Savdijcev je v soboto sporočila, da je od 26. marca izvedla že 1200 zračnih napadov na položaje šiitskih upornikov in njihovih zaveznikov. Od začetka zračnih napadov na Jemen so spopadi izbruhnili v 15 od 22 jemenskih provinc.

Medtem se nadaljuje boj za Aden na jugu države. V soboto so bili v četrtih Muala in Dar Sad ubiti štirje civilisti. Hadijevi podporniki so za smrti okrivili uporniške ostrostrelce. Na zahodu Adna pa je bilo v spopadih, ki so izbruhnili, ko so uporniki želeli napredovati do naftnih rafinerij mesta, ubitih pet uporniških borcev in trije pripadniki Hutijem sovražnih milic.

Reuters

Hutiji med drugim danes bijejo oster boj s Hadijevimi podporniki za vzhodno provinco Mareb, ki je bogata z nafto. Nasilje je izbruhnilo, ko so Hutiji postavili nadzorno točko v mestu Servah okoli 40 kilometrov zahodno od Mareba, ki so jo želeli uporabiti kot izhodišče za prevzem province. Trije Hadijevi lojalisti so bili ubiti, žrtve na strani upornikov pa za zdaj ni znane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zaradi nasilja se nadaljuje evakuacija tujih državljanov iz Jemna. Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass danes sporočilo, da je ladja ruske mornarice iz Jemna evakuirala 308 ljudi, od tega 45 ruskih državljanov, ter prispela v Džibuti.

Reuters