Slovenija

Napad na Vebra

STA/M.J.
23. 3. 2015, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V SD v napadih na obrambnega ministra Janka Vebra vidijo poskus diskreditacije ministra, stranke SD in vlade. Vendar pa so argumenti za diskreditacijo slabi, je danes poudaril predsednik SD Dejan Židan. Glavni tajnik Dejan Levanič je ob tem zavrnil, da bi SD grozila z izstopom iz koalicije, in dodal, da bi bilo zdaj treba "umiriti strasti".

STA

Židan je po današnji seji predsedstva SD poudaril, da so razpravljavci izrazili enotno podporo ministru za obrambo, ki po njihovem mnenju deluje učinkovito, dobro in zakonito. Zato Židan pričakuje, da bodo ostale koalicijske stranke stopile v bran ministru.

Na vprašanje, kaj bodo storili v SD, če bo premier Miro Cerar kljub vsemu predlagal zamenjavo ministra, je Židan odvrnil, da gre za hipotetično vprašanje, na katerega ta trenutek ne odgovarja. Verjame namreč, da je Veber dober minister in da gre za načrtno diskreditacijo.

Ob tem je Židan izrazil zadovoljstvo, da je današnja seja odbora za obrambo odprta za javnost, saj je to očitno edina priložnost za soočenje stališč tistih, ki ministra napadejo, in Vebrovih pojasnil.

Sicer pa je po njegovih besedah politično ozračje v Sloveniji v tem trenutku "relativno razgreto". Ob tem je poudaril, da bi se bilo o nesporazumih treba pogovarjati znotraj koalicije in ne preko medijev.

Danes je v medijih sicer zaokrožila tudi izjava glavnega tajnika SD, ki naj bi napovedal možnost izstopa SD iz koalicije, če premier ne bi podprl Vebra. Levanič je po seji predsedstva poudaril, da je šlo za nesporazum in da SD ni zagrozila z izstopom iz koalicije. "Zdi se nam zelo pomembno umiriti strasti, da se stvari razčistijo," je povedal Levanič.

Njegova izjava je bila, kot je dejal, vzeta iz konteksta. "Če bi nekdo neupravičeno šel nad našega ministra, v tem primeru Socialni demokrati verjetno ne bi imeli možnosti ostati v koaliciji," je pojasnil.

Veber se je v zadnjih dneh namreč znašel sredi očitkov o zlorabi obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, ker ji je naročil analizo pozitivnih in negativnih vplivov morebitne prodaje Telekoma Slovenije.

Predsedstvo SD je sicer danes tudi potrdilo sklep o ustanovitvi in vodenju svetov stranke. Z njihovo pomočjo želijo v SD zagotoviti nemoteno delovanje in izvajanje programskih izhodišč SD, ki jih je konferenca stranke potrdila 28. februarja v Portorožu. Pet ključnih projektov SD zajema skrb za socialno ogrožene, olajšanje položaja srednjega razreda, dobro poslovno okolje, svobodomiseln značaj družbe in prizadevanje za mir.