Slovenija

Počistili so rečno dno

Gabrijel Toplak
23. 3. 2015, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sobotni potop v reko Dravo je bil za mariborske potapljače veliko prijetnejši kot januarski, s katerim so želeli zaznamovati začetek potapljaške sezone in so, kot smo poročali, našli truplo 20-letnega Klemna Lenka iz Mežice.

Sta, facebook

Ob svetovnem dnevu voda so namreč tako v Mariboru kot tudi v Dravogradu, Rušah, na Ptuju ter v hrvaškem Varaždinu organizirali 23. mednarodno ekološkoakcijo z naslovomNi nam vseeno. Na Lentu je Potapljaško društvo Maribor v sodelovanju s Henklom pripravilo čistilno akcijo rečnega dna.

Sta, facebook

Vojo Eraković, predsednik Potapljaškega društva Maribor, je dejal, da so v zimskem času imeli že več potopov in v reki evidentirali večje kosovne odpadke. »V približno enournem potapljanju nas je v vodi pričakalo kar nekaj stvari, ki so bile predvsem posledica vandalizma. Našli smo kolesa, različne klopi in ograje, gostilniške mize, nakupovalne vozičke, dežnike, veliko je bilo tudi poškodovane prometne signalizacije. Tokrat pa ni bilo v reki avtomobilov, ki smo jih v preteklosti prav tako že izvleki iz Drave,« je pred potopom pojasnil Eraković. V Mariboru se je v Dravo, ki je imela samo sedem stopinj nad lediščem, potopilo 20 potapljačev, na vseh lokacijah skupaj pa okoli 60.

Sta, facebook

Ker pa potapljači potrebujejo pomoč »od zunaj« oziroma na kopnem, so se lahko številni obiskovalci, ki so se lahko okrepčali z vodo, čajem in toplim obrokom, med sprehajanjem po Lentu udeležili še čiščenja obrežja. »Dogodek na in ob Dravi je izobraževalnega značaja, saj so se predstavile tudi skupine, organizacije in društva. Želimo ozaveščati o pomenu ekosistema reke, spoštovanju do reke ter spodbujanju preživljanja prostega časa na in ob reki. Zato v Potapljaškem društvu Maribor junija pripravljamo še projekt Drava, moja plaža, kjer bomo aktivno predstavili možnosti rekreacije na reki, v decembru pa projekt Dobri možje iz Drave obdarijo otroke,« je sklenil Eraković.

Sta, facebook