Slovenija

SMC ne bo oporekala spornemu referendumu

Črt Kaker
19. 3. 2015, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Največji vladni stranki predlagatelji novele iz Združene levice očitajo nenačelnost, prepričani pa so tudi, da referendum lahko še vedno preprečijo.

STA, Nikola Miljković/m24

Največja poslanska skupina Stranke modernega centra (SMC) se je v torek pozno popoldne po dolgi razpravi odločila, da ne bo zavirala referenduma o noveli o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, čeprav je novelo zakona v parlamentu podprla. Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je dejala, da ostajajo pri podpori noveli, ker izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb. A spoštujejo ustavno in zakonsko načelo, ki pravi, da je nad voljo parlamentarne večine volja ljudstva. Toda ob tem pozabljajo, da volja ljudstva ni nad temeljnimi človekovimi pravicami.

STA/Nikola Miljković

Poteza SMC je povzročila veliko hude krvi med podporniki novele, ki izenačuje enakost pravic dveh odraslih oseb. Po mnenju poslanca Združene levice Mateja T. Vatovca (stranka je novelo zakona tudi predlagala) je SMC s to potezo pokazala svojo nenačelnost. Obenem vztrajajo, da izredna seja DZ, na kateri bi odločali o dopustnosti referenduma, ni ogrožena. Napovedal je, da bodo v ZL apelirali na vse poslance, ki so podprli zakon, ki po njihovem mnenju odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic, naj ustavijo referendum.  

STA/Nikola Miljković

Da je odločitev stranke SMC presenečenje, potrjuje tudi izjava, ki jo je v torek dopoldne podal predsednik DZ Milan Brglez. Ta je namreč dejal, da bi bilo dopustiti referendum neodgovorno, ker so zakon sprejeli z zavedanjem, da odpravlja neustavnost na področju človekovih pravic. Socialni demokrati so v odzivu na odločitev SMC dejali, da je varstvo človekovih pravic temeljni postulat, ki mu bodo sledili tudi pri nadaljnjem ravnanju v zvezi s pred tedni sprejeto novelo.

Vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer je izrazil prepričanje, da je bila izjava SMC nekoliko prenagljena, saj da dopušča možnost, da lahko največja poslanska skupina po tehtnem razmisleku svoje stališče še spremeni. »V nasprotnem primeru njihova podpora noveli ni imela smisla,« je dejal Möderndorfer.

Medtem je Evropski parlament pretekli teden sprejel letno poročilo o človekovih pravicah in stanju demokracije v svetu za leto 2013 in smernice za nadaljnjo evropsko politiko na tem področju, v kateri so poroke istospolnih parov in splav razglašeni kot temeljne človekove pravice.