Slovenija

Nujne spremembe v zdravstvu

M.J.
10. 3. 2015, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) glede na zadnja leta varčevanja v zdravstvu opozarja na nujnost boljšega upravljanja s čakalnimi dobami in dostopnostjo ter na uvajanje novih zdravstvenih tehnologij. Opozarja tudi na nujnost celovite zdravstvene reforme, saj je sedanja področna zakonodaja stara več ko 20 let.

STA

ZZZS je danes na spletu objavil poslovno poročilo za leto 2014, ki ga je upravni odbor sprejel in ga v tem tednu tudi posredoval članom skupščine. Seja, na kateri bodo sprejemali poročilo, bo 25. marca. Zavod je minulo leto zaključil s skoraj 16 milijoni evrov presežka prihodkov nad odhodki.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na zavodu, so leto 2014 zaključili bolje od načrtovanega, saj so prvič po šestih letih zabeležili presežek prihodkov nad odhodki v višini 15,7 milijona evrov, kar je 0,7 odstotka celotnih odhodkov. To med drugim pomeni, da je ZZZS lani prvič po treh letih vse zapadle obveznosti poravnal v tekočem letu. Zadnja tri leta je namreč zavod plačilo dela zapadlih obveznosti iz tekočega leta zamikal v naslednje leto.

Na zavodu poudarjajo, da že desetletje nobenega poslovnega leta niso zaključili z zadolžitvijo, k čemur jih je v preteklosti zavezala tudi vlada, potem ko je leta 2004 iz proračuna sanirala kumulativni nepokriti primanjkljaj ZZZS.

Dodajajo, da je prispevna stopnja za obvezno zdravstveno zavarovanje ves čas nespremenjena, po zaslugi več pobranih prispevkov pa so lani spet začeli širiti obseg programov zdravstvenih storitev.

Lani so bili prihodki v primerjavi z letom prej višji za 3,4 odstotka oz. 78,7 milijona evrov, kar je zasluga ugodnejših makroekonomskih trendov in gibanj zaposlenosti ter nekoliko višje prispevne stopnje in osnove za nekatere zavarovance.

Tako so lani za 4,1 odstotka oz. 66,1 milijona evrov povečali sredstva za preventivne in presejalne programe in programe z dolgimi čakalnimi dobami, poleg tega so nekatere programe plačali glede na dejansko realizacijo, druge pa bolje ovrednotili, še navajajo na zavodu.