Slovenija

Nov mandat ali vrnitev v Trbovlje?

Č.K.
24. 2. 2015, 17.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj se je iztekel razpis za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), na katerega se je prijavil tudi Samo Fakin.

STA

Služba generalnega direktorja ZZZS je trenutni vroči kostanj političnega kadrovanja v Sloveniji. Podpora vladajoče politične garniture je za kandidata, ki se poteguje za to mesto, vitalnega pomena in to je bil tudi razlog, da je prvi razpis konec lanskega leta padel v vodo.

Spomnimo. Samo Fakin je konec lanskega leta v bitki za tretji mandat na čelu ZZZS ostal brez zadostne politične podpore, pri tem pa se je med njim in vladajočo stranko vnela prava medijska vojna. Fakin je namreč javno »zatožil« sekretarja SMC Erika Kopača in namestnika generalnega sekretarja vlade Jako Slokana, da sta ga pozvala, naj svojo kandidaturo umakne. Tega ni storil, prvi razpis za generalnega direktorja pa je nato padel v vodo.

A Fakin se ni predal. Po naših informacij se je kljub nepodpori politike vnovič prijavil na razpis, saj kot pravi, ve, da lahko za ZZZS stori še veliko dobrega. A nad Fakinom se zgrinjajo črni oblaki. V zadnjih dneh se namreč spopada s hudimi obtožbami o kupovanju glasov. Komisija za preprečevanje korupcije je pod drobnogled vzela podeljevanje javnih sredstev pri razpisu za sofinanciranje projektov za promocijo zdravja. Komisijo ZZZS, ki deli javna sredstva, imenuje upravni odbor ZZZS, večino sredstev (lani jih je bilo okoli dva milijona evrov) pa so dobili tiste zbornice in sindikati, ki imajo svoje predstavnike v odboru ZZZS, ki odloča o generalnem direktorju.

A tudi če se Fakinu novi mandat izmuzne, ima po naših informacijah že pripravljen »plan B«. V Trbovljah naj bi ga čakala služba direktorja tamkajšnjega doma, v katerem je služboval že pred prihodom na ZZZS.