Slovenija

Vlada tudi v letošnjem letu z ukrepi za spodbujanje zaposlovanja mladih

STA/ mv
19. 2. 2015, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v letošnjem letu nadaljuje z izvajanjem ukrepov iz programa Jamstvo za mlade, ki so namenjeni spodbujanju zaposlovanja mladih. Položaj mladih na trgu dela se izboljšuje, lani se je zaposlilo 23,6 odstotka več mladih kot leto poprej, so zapisali na spletnih straneh ministrstva.

sta

Januarja letos je bilo brezposelnih devet odstotkov mladih manj kot januarju lani. V celotnem preteklem letu se je zaposlilo 25.742 mladih, kar je za 23,6 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2013, so na svojih spletnih straneh zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z izvajanjem ukrepov za spodbujanje zaposlovanja mladih iz programa Jamstvo za mlade bodo nadaljevali tudi letos. Kot so zapisali na ministrstvu, je eden pomembnejših ukrep Oprostitev plačila prispevkov delodajalca, ki so ga z interventnim zakonom podaljšali v letošnje leto. Delodajalci, ki za nedoločen čas zaposlijo osebo, mlajšo od 30 let, so za prvih 24 mesecev oproščeni plačila prispevkov zanjo.

Pridobivanje prvih delovnih izkušenj

Razpis Iz faksa takoj praksa je namenjen spodbujanju pridobivanja prvih delovnih izkušenj z izpopolnjevanjem za konkretno delovno mesto. Za 12-mesečno zaposlitev za polni delovni čas delodajalci prejmejo 6000 evrov. Do 1. julija oziroma do porabe sredstev je na voljo tudi javno povabilo Usposabljanje na delovnem mestu 2015, namenjeno delodajalcem. Predvideva je vključitev 4250 brezposelnih, ki se jim bodo s pridobitvijo delovnih izkušenj povečale zaposlitvene možnosti. Od začetka leta je na voljo tudi enomesečni program Delovni preizkus. V okviru tega lahko delodajalec mlado brezposelno osebo preizkusi na konkretnem delovnem mestu. Kot so zapisali na ministrstvu, se je ukrep izkazal kot zelo učinkovit. Sindikat Mladi plus po drugi strani opozarja, da je ukrepe iz programa Jamstvo za mlade nujno prevetriti, saj niso učinkoviti. Tea Jarc iz sindikata je na javni tribuni, ki jo je sindikat organiziral v sredo v sklopu Dnevov mladih, opozorila, teh ukrepov po letu 2015 ne bo več. Po njenih besedah je bilo januarja letos približno 3200 več brezposelnih mladih kot med pripravo Jamstva za mlade marca 2013.