Slovenija

Cerar za redni dialog med univerzami in vlado

STA
9. 1. 2015, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rektorji javnih univerz, ki so mu predstavili zaostren finančni položaj, zadovoljen. Obljubil je, da bo vlada skušala najti rešitev za obstoječo problematiko. Ko bodo videli, kako bodo lahko razporedili finance, univerze zagotovo ne bodo spregledane, je v izjavi po srečanju dejal Cerar.

STA/Medispeed

Namen te vlade je spodbujati slovensko znanost in univerze, ki so neizogiben člen pri razvoju družbe, je poudaril Cerar. Ob tem se je zavzel za vzpostavitev rednega dialoga, usmerjenega v iskanje rešitev, ki bodo omogočile razmere, v katerih bodo univerze lahko tudi dejansko prispevale k skupnemu preboju slovenske družbe in države.

Kot je pojasnil, gre za vzpostavitev delovne skupine na strani univerz, ki bi periodično komunicirala z vlado in pristojnim ministrstvom z namenom lažjega doseganja sinergij oziroma sprotnega reševanja težav.

Rektor ljubljanske univerze in predsednik rektorske konference Ivan Svetlik se je s predlogom strinjal, saj da je redna komunikacija pomembna. Prepričan je, da bi naredili velik korak naprej, če bi uspeli že v tem letu obrniti trend zmanjševanja sredstev za univerze v drugo smer.

Današnje srečanje je bilo namenjeno seznanitvi z aktualnimi razmerami na slovenskih univerzah in pogovoru o sodelovanju. Znano je, da je finančno stanje javnih univerz že dalj časa zaskrbljujoče. Skoraj polovica članic ljubljanske univerze je namreč v rdečih številkah, mariborska univerza dobi le štiri petine sredstev, ki bi jih potrebovala, primorska univerza pa ne dobi denarja za študijske programe od tretjega letnika naprej.