Med pogovorom so uspešni mladi strokovnjaki, ki so doštudirali v tujini ter si tam tudi ustvarili kariere, poudarili, da si želijo delovanja v Sloveniji, četudi bi za to prejeli manjše plačilo kot v tujini, a da pri tem obstajajo velike ovire. Pri tem so izpostavili potrebo po manjšem obsegu birokracije ter izboljšane in poenostavljene postopke pri razpisih za znanstvena delovna mesta. Prav tako so slovenske delodajalce pozvali, naj tvegajo in zaposlujejo v tujini izobražene slovenske strokovnjake, saj da se to na dolgi rok splača. Na današnji prireditvi v predsedniški palači so se vrstili pozivi k izboljšanju razmer, s čimer bi preprečili beg možganov ali spodbudili mlade strokovnjake, da se vrnejo v domovino. "V interesu vseh je, da se v tujini izobraženi Slovenci vračajo nazaj v domovino, ne samo na začasen oddih, temveč da v Sloveniji delijo svoje znanje in sposobnosti," je povedal Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, ki je soorganiziralo pogovor. "V tujini izobraženi Slovenci se želijo vrniti v Slovenijo in tu delati. Ti so za Slovenijo razvojni potencial in je zato treba narediti vse, da se jih čim več vrne v domovino," pa je dejal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič.

Želijo si, da se Slovenci, ki so se izobraževali v tujini, vrnejo v domovino

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar je poudarila, da si vlada želi, da bi se večina tistih, ki so se naš izobrazili v tujini in našli izzive, odločila za različne oblike sodelovanja z domovino ali celo vrnitev. "Želim si, da bi v teh prazničnih časih lahko delovala kot božiček in dejala, da bo v naslednjem študijskem letu na razpolago veliko finančnih sredstev za vse oblike raziskovalnega dela, dobre premike na področju visokega šolstva. Na žalost takšne božičkove vreče ni," je priznala ministrica. A obenem je poudarila, da veliko ekonomskih kazalcev daje upanje, da je dolgoročen trend pozitiven. "Prepričana sem, da bomo skupaj z inovativnimi, ustvarjalnimi mladimi našli možnost, da prebrodimo prihodnje težavno leto ter da preidemo v obdobje, ko bodo vsi akterji lahko delovali predvsem v smeri, ki bo odprla možnosti za mlade in tiste, ki so v tujini dosegli zavidljive uspehe," je povedala Setnikar Cankarjeva. Tudi Pahor je zatrdil, da se za Slovenijo bližajo boljši časi in da država že sedaj gospodarsko okreva - ima gospodarsko rast, zvišuje se stopanja zaposlenosti, krepi se domače povpraševanje, čeprav šibko. "Mlade, pri katerih med vsemi generacijami vidim največ optimizma in vere v prihodnost, želim spodbuditi, da prispeva ne samo k temu, da bomo bolj povezani med seboj in da bomo drug drugega spodbujali k temu, da bomo dovolj skrbni in kooperativni, da si bomo znali pomagati," je povedal predsednik.

Dan odprtih vrat pri predsedniku

Predsednik republike je ob današnjem državnem prazniku sicer ponovno pripravil dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa je bila tudi tokrat postrojena častna straža garde Slovenske vojske. 150 obiskovalcev si je ogledalo poslopje predsedniške palače, obiskali pa so tudi delovne prostore predsednika republike. Pahor je odgovarjal tudi na številna vprašanja, povezana z delom predsednika republike. Med drugim je dejal, da svoje delo jemlje kot poslanstvo in ne kot obveznost. "Moje poslanstvo je, da poskušam držati našo skupnost skupaj, da je med nami čim več strpnosti, potrpežljivosti in čim manj razklanosti" je povedal.