Svet

Gospodarstvo bi se lahko v 2015 skrčilo za štiri odstotke

STA/ mv
26. 12. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rusko gospodarstvo bi se lahko v letu 2015 skrčilo za štiri odstotke, če cena nafte ostane na ravni okoli 60 dolarjev, tečaj rublja pa pri približno 51 dolarjih, je danes ocenil ruski finančni minister Anton Siljuanov. Proračunski primanjkljaj bi v tem primeru dosegel okoli tri odstotke BDP, zato bodo potrebni rezi v porabo.

vszi

Uradno napoved ruske vlade še vedno govori o 0,8-odstotnem krčenju bruto domačega proizvoda (BDP) v 2015, medtem ko naj bi gospodarstvo letošnje leto zaključilo z 0,6-odstotno rastjo. Vendar pa je centrala banka že sredi meseca napovedala, da bi se, če bi cene nafte ostale na trenutnih nizkih ravneh, v prihodnjem letu BDP lahko skrčil za do 4,8 odstotka. Cena nafte brent je danes, ko se v večjem delu sveta ne trguje, malo nad 60 dolarji za 159-litrski sod, rubelj pa je v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil. Za dolar je tako treba odšteti malenkost nad 54 rubljev. Ruska valuta je v zadnjih dneh po strmoglavljenju v prvi polovici decembra vseeno pridobila nekaj vrednosti. Tečaj se je sredi meseca za krajši čas gibal že pri skoraj 80 rubljih za dolar, najvišja zaključna vrednost pa je bila rahlo nad 67 rubljev za dolar. Podobna so bila tudi gibanja tečaja med evrom in rubljem. Rusko gospodarstvo je na udaru več negativnih sil. Cene nafte so se v zadnjih mesecih skoraj prepolovile, kar je velik udarec za eno največjih svetovnih proizvajalk nafte in plina, kjer je proračunska vzdržnost močno odvisna od prihodkov od energentov.

Rusko gospodarstvo temelji predvsem na naravnih virih

Rubelj je močno izgubil na vrednosti, kar draži uvoženo blago in dviga inflacijo. Potem pa so tu še sankcije, ki jih je Zahod uvedel zaradi dogajanja v Ukrajini. Rusko gospodarstvo sicer še vedno temelji predvsem na naravnih virih, kljub industrializaciji v zadnjih letih pa je še vedno premalo raznoliko in preveč odvisno od uvoza in tujih tehnologij. Siljuanov je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal, da bo v novem letu treba poseči v proračunsko porabo. Sam se zavzema za to, da ne bi krčili odhodkov za investicije, znanost in izobraževanje in da bi pogledali, kje se da zmanjšati obrambne izdatke. Ruski predsednik Vladimir Putin medtem v luči nesoglasij z Zahodom poudarja pomen krepitve obrambe. Ruska vlada si sicer letos ne more obetati veliko prazničnega počitka. Putin je namreč ministrom zaukazal, da bodo za božič in novo leto delali in ne počitnikovali. Rusi ju sicer praznujejo 13 dni pozneje kot na Zahodu.