Slovenija

Agonija Zlatke Olah

Črt Kaker
18. 12. 2014, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Letošnji božični prazniki bodo za Zlatko Olah, njeno hčer Dono in vnučka, stara osem in štiri leta, zadnji, ki jih bodo preživeli v toplem objemu njihovega doma v Luciji. Sodišče je namreč meseca maja, čeprav je Zlatka do takrat poravnala veliko večino svojega dolga (ostalo ga je še približno 4000 evrov), stanovanje prodalo na javni dražbi za 80.600 evrov.

Črt Kaker, osebni arhiv Done Olah

Zlatko je tako kot mnoge druge Slovenke in Slovence huda gospodarska kriza močno prizadela. Služb ni, preživeti pa človek mora. Zlatka je v preteklih letih zapadla v dolgove, nabralo se jih je za okoli 40.000 evrov. Dolžna je bila državi, fizični osebi, Petrolu in upravniku njenega stanovanjskega bloka.

In ker denarja ni bilo od nikoder, ji dolgov ni uspelo pravočasno poravnati. Tako se je eden izmed upnikov odločil, da do svojega denarja pride z izvršbo na Zlatkino stanovanje, v katerem živi s hčerko Dono in njenima dvema otrokoma. Upnik je dal izdelati cenitveno poročilo, ki je okoli 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Luciji ocenilo na 155.500 evrov. Zahtevi za izvršbo nepremičnine se je nato pridružilo še šest upnikov, katerim pa je bila Zlatka dolžna le nekaj sto evrov.

Letošnji prazniki bodo, kot kaže, zadnji, ki jih bodo Zlatka, Dona in njena otroka preživeli v toplem objemu njihovega doma.

Odvetnik Zlatke Olah je tako v začetku letošnjega leta na piransko okrajno sodišče poslal predlog za omejitev izvršbe tako, da se izvršba opravi samo s prodajo garaže Olahove. Prodaja garaže v kleti stanovanjskega bloka bi namreč po njenem prepričanju zadostovala za poplačilo terjatev do njenih upnikov. Poleg tega je Zlatka ob finančni pomoči hčerke Done takrat že poravnala del svojega dolga. Odvetnik Kljajić, ki je Olahovo zastopal pro bono, torej brezplačno, je v svojem predlogu za omejitev izvršbe še poudaril, da bi šlo v primeru prodaje stanovanja za nesorazmeren poseg v premoženje dolžnice. A ker se nekateri upniki z omejitvijo izvršbe niso strinjali, je Okrajno sodišče v Piranu predlog Zlatke Olah in njenega odvetnika zavrnilo. Sledila je pritožba na Višje sodišče v Kopru, ki pa je potrdilo odločitev okrajnega sodišča.

Sodnica Tina Benčič je tako konec marca sprejela odredbo o prodaji Zlatkinega stanovanja in garaže. Zlatka pa je medtem ob pomoči hčerke že odplačala precejšen del dolga. »Trudila sem se po najboljših močeh. Hčerka je takrat dobila zaposlitev in ob njeni pomoči mi je uspelo poplačati dobršen del dolga. Ostalo ga je namreč le še okoli 4000 evrov,« je povedala Zlatka in to podkrepila z dokumenti, iz katerih je mogoče razbrati, da je bil dobršen del dolga resnično odplačan.  

Ker je Zlatka del dolga do upnika, ki je začel izvršbo nad nepremičnino, odplačala, je slednji na piransko okrajno sodišče podal predlog, da se izvršba odloži do 4. 7. 2014. Sodišče je tako upnikov predlog sprejelo in izvršbo odložilo do začetka meseca julija. Predlog za odlog izvršbe je podal tudi drugi največji upnik, država, in sodišče je tudi ta predlog upoštevalo.

Tukaj pa se je vsa stvar močno zapletla - nadaljevanje zgodbe si preberite v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!