Slovenija

Tretja Noč delfinov

Tilen Pajek
17. 12. 2014, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Društvo Morigenos je v Ljubljani že tretjič pripravilo Noč delfinov, na kateri so predstavili svoje projekte.

Gregor Kervina

Slovensko društvo za morske sesalce se zaradi svoje narave dela večkrat druži ob slovenski obali, v Piranu. Pretekli teden pa so v prestolnici za vse posvojitelje, partnerje, donatorje in prijatelje organizirali srečanje z namenom.

Že tretje leto zapored se je odvila Noč delfinov, namen katere je predstaviti delo društva v iztekajočem se letu, vzbuditi zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti ter se zahvaliti vsem podpornikom. »Raziskovalno delo je zahtevno, a se obrestuje, saj danes o delfinih v slovenskem morju že precej vemo,« je v predstavitvi o zanimivostih iz življenja delfinov in raziskovalcev društva povedal Tilen Genov, predsednik društva. Podpredsednica Polona Kotnjek pa je izpostavila pomembnost odličnega večletnega sodelovanja z različnimi posamezniki, društvi, institucijami in organizacijami. Dokaz za to je tudi pohvala društvu, ki jo je namenila Andreja Palatinus z Inštituta za vode RS: »Za uspeh potrebuješ strast, izjemno voljo do dela ter veliko vztrajnosti, in Morigenosi vse to imajo

Gregor Kervina

Pisateljica in duhovna motivatorka Cristy Žmahar je kot glasnica projekta Krilc tudi sama podprla Pesem delfina, čarobno darilce, s katerim lahko vsakdo prek Krilc sredstva nameni za raziskovanje in varstvo delfinov. Za to gesto ji je društvo v zahvalo podarilo edinstveno fotografijo delfina iz slovenskega morja. Cristy je v svojem nagovoru dejala, da bi se človek moral bolj zgledovati po živalih, saj se, še posebej delfini, znajo povezovati, medtem ko se ljudje iz dneva v dan bolj odmikamo drug od drugega in tudi od narave.

Društvo je v sklopu dogodka napovedalo nove pakete članstva v letu 2015, s katerimi si želijo k aktivnemu članstvu pritegniti čim več zainteresiranih. Spregovorili so tudi o zelo uspešni akciji Posvojite delfina!, ki je iz leta v leto bolj priljubljena – v tem letu bodo kmalu imeli že stoto posvojitev. Družabni večer, na katerem je za sproščeno vzdušje s pravo mero humorja poskrbel voditelj Klemen Bunderla, pa je bil tudi pravi glasbeni dogodek, saj je nastopila vedno odlična XXL vokalna skupina Tomaža Kozlevčarja.

Gregor Kervina