Slovenija

Prvi sedež Unesca

Polona Krušec
17. 12. 2014, 19.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Univerza v Novi Gorici je prvi sedež Unesca v državi med sicer le 800 sedeži Unesca v 132 državah na svetu. Za univerzo je to velika pridobitev.

sta, ung.si

Rektor univerze, prof. dr. Danilo Zavrtanik, je z zadovoljstvom povedal: »To ni samo naš dosežek, ampak je to tudi priznanje Sloveniji, ki ima kvalitetno visokošolstvo, čeprav so glede tega precej bolj glasne kritike kot pohvale.«

S podpisom sporazuma med Univerzo v Novi Gorici in Unescom je nastal sedež Unesca z imenom Krasoslovno študijsko središče Unesco (Unesco Chair on Karst Education). Tega sicer univerza izvaja v tesnem sodelovanju z Inštitutom za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Zavrtanik je razložil, da se vsako študijsko leto, tudi letos, vpiše okoli pet do osem študentov. Do zdaj jih je uspešno doktoriralo štirinajst. Vsi so bili uspešni tudi pri pridobitvi zaposlitve. Devet študentov iz petih držav pa je tik pred zaključkom študija. Povedal je še, da programa ne obiskujejo samo Slovenci, ampak tudi tujci.

sta, ung.si

Triletni doktorski študij je edini na svetu in edini, na katerem študent prejme naziv doktor znanosti s področja krasoslovja. Na univerzi so še povedali, da sodelujejo s krasoslovci s celega sveta in da študij poleg obveznih bogati kar 40 izbirnih predmetov. Program nenehno nadgrajujejo s svežimi znanstvenimi spoznanji. Prepričani so, da bo Krasoslovno študijsko središče še naprej pomembno prispevalo k razvoju in širjenju krasoslovnega znanja po svetu in k možnostim pridobivanja denarja za pomoč študentom. »Naše poslanstvo bo podpora Unesca dodatno okrepila,« so še sporočili iz univerze.

sta, ung.si