Slovenija

Renta znova buri (posavske) duhove

R. Žnidar
9. 12. 2014, 21.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Rento, ki jo zaradi obratovanja NEK prejemajo posavske občine, naj bi znova spremenili. V Posavju sicer s podrobnostmi niso seznanjeni, toda v Krškem in Brežicah bodo, če jim bo država vzela denar, temu nasprotovali. V Sevnici, ki je iz sistema financiranja že izpadla, pa upajo, da bodo denar dobili nazaj.

A.K., arhiv DL

Vlada naj bi po neuradnih podatkih pripravila novo uredbo. Ta med drugim območje omejene rabe prostora okoli odlagališča z deset kilometrov znižuje na 500 metrov, posledično naj bi tako Posavje dobilo manj denarja. Župani občin Brežice, Krško in Sevnica z novo uredbo sicer uradno še niso seznanjeni, prav tako je podrobneje ne pozna predsednik vlade Miro Cerar in je zato ob nedavnem obisku v Posavju ni želel komentirati.

A.K., arhiv DL

So bili pa toliko bolj zgovorni župani, ki so enotnega mnenja, da zmanjševanje sredstev ni sprejemljivo. Krški župan Miran Stanko med drugim pravi, da je bil leta 2009 sprejet zadnji dogovor med državo kot lastnico NEK in lokalnimi skupnostmi, da jim pripada nadomestilo zaradi obratovanja elektrarne, zato ne razume, zakaj je treba dogovore nenehno spreminjati. Kot pravi, se tovrstne spremembe nakazujejo vsako leto decembra, zato meni, da je nujno sprejeti zakon, ki bo dokončno uredil razmerja. Izpad finančnih sredstev, po njegovih informacijah naj bi šlo za okoli milijon evrov, bi močno prizadel krški proračun, zato meni, da morajo v Posavju stopiti skupaj in protestirati proti napovedanim spremembam.

Podobnega mnenja je tudi župan občine Brežice Ivan Molan, ki pravi, da analize kažejo močan vpliv jedrske elektrarne prav v tej občini, kjer so zaradi vodnih tokov in vetrov še bolj tovrstno obremenjeni kot občina, v kateri objekti stojijo. »Že zdaj smo od desetih milijonov dobivali le 2,1 milijona evrov, zdaj pa naj bi nas država dodatno prikrajšala še za 400 tisočakov,« pravi Molan.

Kritičen je bil tudi nekdanji krški župan, evroposlanec Franc Bogovič. Meni, da dogovorov vlada ne more in ne sme spreminjati po trenutnem navdihu.

V Sevnici, kjer so na podlagi leta 2003 sprejete uredbe o merilih za določitev višine nadomestila zaradi omejene rabe prostora na območju jedrskega objekta do leta 2008 letno v povprečju prejemali okoli 600.000 evrov nadomestila, so ob spremembi uredbe leta 2009 iz tovrstnega financiranja izpadli.

Kot pojasnjujejo, je bil razlog v tem, da se je izhodišče centra 10-kilometrskega krožnega območja za izračun prestavilo iz objekta NEK na predvideno območje gradnje novega odlagališča v Vrbini, ki pa se še do danes niti ni začelo graditi. Po podrobnejši proučitvi zadeve je bilo sicer ugotovljeno, da je prišlo do očitne napake, saj je bila obrazložitev sprememb uredbe, da se stanje dotedanjim prejemnicam ne spreminja in so do podobne višine nadomestila upravičene še naprej.

Občina Sevnica je bila kot prejemnica sredstev izpuščena iz teksta sprememb uredbe, v obrazložitvi istega dokumenta pa je bila navedena kot prejemnica, zato so dali pobudo za spremembo uredbe in pripravili tudi predlog za vzpostavitev prejšnjega stanja. Uredbo je nato obravnavalo Računsko sodišče, ki je ugotovilo pomanjkljivosti, zaradi česar je bilo pristojno ministrstvo dolžno pripraviti nov predlog uredbe. V Sevnici zato pričakujejo, da bo spremenjena uredba vzpostavila stanje pred letom 2009 in tako tej občini vrnila sredstva.