Svet

Korejsko maščevanje - koga je zmlel Kim?

Luka Tetičkovič
9. 12. 2014, 19.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Preiskovalci menijo, da je napad na Sonyjev filmski studio izvedla organizirana hekerska skupina s podporo severnokorejskega režima. Motiv za napad so našli v komediji Intervju, ki govori o atentatu na Kim Džong Una, severnokorejskega samodržca. Napadalci so med ostalim javno objavili štiri filme, ki so bili tik pred premiero.

Reuters

Japonska korporacija Sony je konec preteklega meseca utrpela masiven hekerski napad, ki je po svoji destruktivnosti neprimerljiv z ostalimi tovrstnimi napadi. Tiskovna agencija Reuters poroča, da so strokovnjaki, najeti za preiskavo napada, potegnili prve zaključke, po katerih sklepajo, da za njim stoji organizirana skupina.

Napad je sicer zrušil Sonyjeve komunikacijske mreže, z njihovih računalnikov so bili zbrisani podatki, prav tako so bili javno objavljeni vsaj štirje še neizdani filmi. Sony ocenjuje, da ga bo sanacija posledic krepko udarila po žepu.

Viri blizu preiskave zdaj trdijo, da za napad sumijo Severno Korejo, a njeni diplomati te govorice zanikajo, čeprav dopuščajo možnost, da ga je izvedel kakšen privrženec puščavniškega režima, kot zlobni jeziki radi imenujejo to državo.
Severnokorejski motiv za napad so preiskovalci našli v ameriški komediji Intervju, ki jo je produciral filmski studio Sony Pictures Entertainment (SPE). V njem dva novinarja potujeta v Severno Korejo, da bi z njenim voditeljem Kim Džong Unom opravila intervju, vendar pred tem z njima stopi v stika obveščevalna agencija CIA, ki jima naroči, naj voditelja ubijeta.

Preiskovalci ugotavljajo, da je severnokorejska tiskovna agencija KCNA že junija opozarjala studio SPE, naj ustavi produkcijo omenjenega filma, saj njegovega snemanja ne morejo tolerirati. Kim Mjong Čol, direktor prorežimskega inštituta Center za korejsko-ameriški mir, je film kritiziral z besedami: »Pri snemanju tega filma resnično obstaja ironija, ki razkriva ves obup ameriške družbe in vlade. Film namreč prikazuje atentat na voditelja druge države, dejanje, ki ga je Amerika v preteklosti že izvršila.«

Reuters

Severna Koreja je snemanje filma skušala ustaviti celo v Združenih narodih, kjer je njihov ambasador Ja Song Nam podal mnenje, da je tovrstna zabavna produkcija dejanje terorizma in napoved vojne. Pozneje so prekinitev snemanja zahtevali celo od ameriškega predsednika Baracka Obame.

Preiskovalci obljubljajo, da bodo uganko napada kmalu razvozlali, a za zdaj so prepričani, da ga ni mogel izvesti spletni kolektiv, tipa Anonymous, ampak je to morala biti organizirana skupina, za katero stoji institucionalna podpora.

Sony Pictures Entertainment