Slovenija

Vrh je že zamenjan

N.N.
3. 12. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Dolgoletna direktorica Doma upokojencev Ptuj Kristina Dokl se je poslovila z vrha zavoda, potem ko so jo zaradi nepravilnosti prejšnji teden razrešili.

Arhiv Svet24

Doklovo je zaradi številnih nepravilnosti, ki so jih ugotovili v poslovanju zavoda, razrešila kar ministrica za delo Anja Kopač Mrak. Novi svet zavoda je za začasno direktorico imenoval Jožico Šemnički. Slednja je bila doslej strokovna direktorica v Domu starejših občanov Gornja Radgona, na položaj vršilke dolžnosti direktorice pa je bila imenovana za največ šest mesecev.

Kot so še sklenili člani sveta zavoda, bo v tem času objavljen razpis, tako da bi najpozneje v pol leta dobili novega direktorja doma s polnimi pooblastili. Potem ko je civilna iniciativa občanov že nekaj časa opozarjala na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev, so z razrešitvijo Doklove njihove trditve potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori. Služba za notranjo revizijo pri pristojnem ministrstvu je namreč na podlagi številnih prijav kar dvakrat pregledala delovanje doma in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu.

Kršitve je v domu kar 13-krat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Medtem ko je ministrica razrešila Doklovo, pa je vlada razrešila tudi dosedanje predstavnike ustanovitelja v svetu zavoda in do izteka mandata imenovala nove. Za novega predsednika sveta zavoda je bil izbran Franc Kodela, prav on pa je bil doslej na čelu civilne iniciative, ki je opozarjala na nepravilnosti.