Slovenija

Štefanec ovadil Sedlarjevo

STA/M.J.
4. 11. 2014, 08.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec je tožilstvu ovadil pisce anonimnega pisma in svojo namestnico Almo Sedlar, ki mu je v odprtem pismu očitala odgovornost za nevzdržne razmere na KPK in ga pozvala k odstopu. Na vrhovnem državnem tožilstvu so potrdili, da so prejeli ovadbo, poročajo današnje Primorske novice.

Mediaspeed

Zadevo so odstopili v obravnavo okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani. V KPK sicer v uradnem odgovoru na naše vprašanje, kako se razpleta zgodba o notranjih sporih, niso razkrili dejstva, da je Štefanec 15. oktobra podal ovadbo na tožilstvo. Za časnik so pojasnili le, da se je predsednik že javno izrekel o tem, da o odstopu ne razmišlja.

Po navedbah časnika so zaposleni v anonimki, ki je prišla v javnost v začetku oktobra, opozarjali, da so razmere, v katerih deluje KPK pod vodstvom Štefaneca, nevzdržne. Za takšno stanje naj bi bil kriv zlasti Štefanec, ki da ne obvlada svojega področja, za delo pa naj bi prejemal celo navodila od zunaj. Pojavili so se tudi očitki o domnevnem koruptivnem delovanju ene od zaposlenih na KPK. Namesto da bi Štefanec proti njej ukrepal, naj bi jo zaščitil, pišejo Primorske novice.

Sedlarjeva pa je Štefanecu očitala, da je bila kot članica senata izločena iz razprave in glasovanja v zadevi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarko. V odprtem pismu je vsaj delno pritrdila tudi navedbam v anonimki in ga pozvala, naj v dobro Slovenije in KPK sam sprejme odločitev, osebni interes podredi javnemu in v dobro KPK, države in njenega ugleda v mednarodnem merilu odstopi.

Štefanec sprva očitkov Sedlarjeve ni želel komentirati, dan kasneje pa jih je ostro zavrnil. Ob tem je zagotovil, da nikoli ne bo odstopil, saj je "zelo odgovoren do prevzete funkcije".

Isti dan so se oglasili tudi v Transparency International Slovenia in opozorili, da trenutne razmere na KPK, kot se prikazujejo v javnosti, ogrožajo temelje delovanja KPK in krnijo njen ugled. Poudarili so, da mora biti delovanje komisije enotno in transparentno.

Po poročanju Primorskih novic interni nadzor nad delovanjem predsednika in komisije ni predviden, so nam sporočili s KPK.