Slovenija

Protest proti Cerarju in njegovi vladi

Luka Tetičkovič
30. 10. 2014, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Kongresnem trgu v Ljubljani je včeraj potekal protest proti vladi. Na družbenem omrežju Facebook je udeležbo napovedalo okoli 500 ljudi, zbralo se jih je okoli 100.

Te dni mineva tretje leto od prvih protestov, ki so vzniknili v Mariboru in se nato razširili po večjih slovenskih mestih. »Prvič proti Pahorju, drugič proti Janši, tretjič lani proti Bratuškovi in tokrat proti Cerarju in njegovi vladi,« so napisali v skupini Protestival na facebooku, kjer opozarjajo, da stanje, o katerem so svarili pred tremi leti, postaja realnost. 

»Bankirsko-politična elita na hiter in pritlehen način preureja zakone in si podreja institucije, da lahko razproda vse, kar je Sloveniji še ostalo. Aroganca premierja in vlade ter celotnega državnega zbora spominja na superiornost diktatorskih režimov, ki smo jim bili priče v prejšnjem stoletju,« so med drugim še zapisali. Na kaj so udeleženci protestnega shoda opozarjali včeraj?

Barbara»Tukaj sem zato, ker čakam denar z lepih otokov, da me ne bo več zeblo v Sloveniji. Trenutno nimam niti za karto, da bi se segrela.« 

Sanjin: »Revolucija mora potekati s protesti, ne izključno, a to je del tega. Dajemo vzgled, da nismo pozabili.«

Boštjan Remic»V dveh mesecih, odkar je Miro Cerar postavil vlado, se je pokazalo, da nadaljuje neoliberalne politike in jih še radikalizira. Njegov predlog rebalansa je še bolj skrajen, kot je to bil Janšev zloglasni zakon za uravnoteženje javnih financ.« 

David»Na ta dan pred tremi leti je padel prvi politik – mariborski župan Franc Kangler.«

Miha»Protest opominja na obstoječa razmerja, ki so ista kot pred dvema letoma, le da se sporočajo na mehkejši način. Politika še vedno služi kapitalu.« Protest je sicer minil brez večjih izgredov, je pa med protestniki in člani Odbora 2014, ki protestirajo pred ustavnim sodiščem, prišlo do verbalnega obračuna.