Slovenija

Plenilski pohod iz Avstrije

M.J.
21. 10. 2014, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenec Marjan Travar je izkoristil posledice žledoloma in za avstrijske žage navidezno pokupil velike količine lesa, ki pa ga ni nikoli plačal. Število ogoljufanih je še neznanka. Lastniki gozdnih zemljišč so jezni in obupani, saj nič ne kaže, da bi lahko dobili svoje plačilo.

V Sloveniji je po katastrofalnem žledolomu v gozdovih obležalo ogromno podrtega drevja. Lastniki so gozdove očistili in les poskušali predelati ali prodati. Nastali položaj in presežno ponudbo je izkoristil Marjan Travar, lastnik podjetja KLM Holztransport iz Avstrije. V marcu in aprilu je s številnimi lastniki gozdov sklenil pogodbe v imenu avstrijske žage Kohlweg iz Liebenfelsa, kamor naj bi pospravljeni les potoval. Zagotovil naj bi potrebne delavce in opremo ter prevoz. Delo je bilo opravljeno, les odpeljan, dogovorjenega denarja pa od nikoder.

Govorili smo z Janezom Žgajnarjem iz Sela pri Ihanu, ki nam je povedal, da jih je Travar prepričal s svojim nastopom in da so pričakovali, da bodo ravno zaradi tega, ker je posloval v imenu avstrijskih partnerjev, zagotovo dobili plačilo. A zgodilo se je ravno nasprotno. Dobili so le kopico izgovorov. Travar naj bi se izgovarjal na svojo neizkušenost in ob vsakem posredovanju po telefonu ali elektronski pošti prosil še za malo potrpljenja. A na telefon se praktično več ne javlja in vsaj trije njegovi upniki so zadevo prijavili policiji.

Janez Žgajnar nam je povedal, da je o »avstrijskem« podjetniku poizvedoval tudi na lastno roko in ugotovil, da ima Travar že pestro preteklost. Že pred leti naj bi prek podjetja Žvab, d. o. o., kupoval različne stroje, ki pa jih ni nikoli plačal. Podjetje Žvab je odšlo v stečaj, dolgovi pa so ostali.

Po podatkih, ki so nam dostopni, naj bi tokrat pogodbe podpisal z okoli 50 lastniki gozdov. Le redki so dobili les poplačan v celoti, okoli 20 pa naj bi bilo takih, ki so ostali brez plačila. Zneski, ki jih dolguje, so različni. V primeru našega sogovornika gre za okoli 1600 evrov, pri nekaterih drugih naj bi znesek krepko presegal 10.000 evrov. Kot se je izkazalo, je les iz Slovenije romal na različne naslove. Nekaj naj bi ga bilo res prepeljanega na žago Kohlweg, ostalo pa na žago v okolici Pliberka in na slovensko žago v okolici Raven na Koroškem.

Kot smo že zapisali, naj bi bila zoper podjetnega Travarja na policiji že podana ovadba, šest lastnikov gozdov pa se je po pomoč obrnilo na Kmetijsko gozdarsko zbornico (KGZS). Od tam so nam sporočili, da v naslednjih dneh pričakujejo prijave še več tovrstnih primerov. Dokumentacijo, ki so jo lastniki posredovali, še proučujejo, po do zdaj ugotovljenem dejanskem stanju pa ocenjujejo, da bo najverjetneje treba vlagati tožbe proti odkupovalcu. Kontaktirali so tudi z avstrijsko zbornico in na podlagi zbranih informacij ugotovili, da je glavni vzrok za zlorabo pri odkupovalcu.

Na KGZS vsem lastnikom gozdnih zemljišč svetujejo, naj se pred sklenitvijo posla o odkupovalcih lesa prej pozanimajo. Preverijo naj njihov status in boniteto, v primeru podjetij iz Avstrije se lahko obrnejo tudi na zbornico.

Medtem ko njegovi upniki čakajo na denar, pa gospodu Travarju v življenju ničesar ne manjka. Na facebooku lahko vidimo, da uživa na morju in da si je omislil nov športni motor znamke Yamaha, v vrednosti nekaj tisoč evrov.