Črna kronika

Smrtonosni udarec s komolcem

robert.marin@svet24.si
21. 10. 2014, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predvidoma jutri bo na zatožno klop ljubljanskega višjega sodišča sedel Radoje Nedeljković, na prvi stopnji spoznan za krivega povzročitve posebno hude telesne poškodbe s smrtnim izidom in obsojen na šest let zapora.

Arhiv Svet24

Štiriintridesetletni Cerkničan Radoje Nedeljković je 17. marca lani okoli pol dveh zjutraj pred trgovino Besi-pek v Cerknici 24-letnega Jana Praznika, prav tako Cerkničana, s komolcem udaril v brado, zaradi česar je nesrečnik padel in z glavo udaril ob asfalt. Nedeljković ga je nato z odprto dlanjo še dvakrat udaril v glavo. Praznik je končal v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je po tednu dni izgubil bitko za življenje.

Nedeljković je v zagovor povedal, da je bil včasih narkoman, zaradi česar so ga v okolici grdo gledali, tudi Praznik in njegovi prijatelji, s katerimi je imel že prej težave. Kritičnega dne naj bi ga Praznik s svojo družbo provociral, zato ga je menda samo odrinil s komolcem, njegova zagovornica pa je v končni besedi med drugim poudarila, da je šlo za zelo žalostno naključje. Zahtevala je oprostilno sodbo, a sodnikov ni prepričala. Priče so namreč povedale, da zgodba o izzivanju ne drži, da so se z družbo, v kateri je bil tudi Praznik, zabavali in šalili, ko je mimo prišel Nedeljković in mu pred usodnim udarcem navrgel: »Kaj si pa ti pameten?!«

»Za vse, kar se je zgodilo, ste krivili druge,« je novembra lani med ustno obrazložitvijo sodbe dejala sodnica in nadaljevala: »Udarili ste ga brez pravega razloga, oškodovanec vam za to ni dal nobenega povoda. S prijatelji je samo želel v lokal, kar je bilo po vašem preveč.« Tožilci so za Nedeljkovića sicer zahtevali sedem let zapora, delivci pravice pa so bili z njim bolj milostni in mu prisodili leto manj, naložili pa so mu tudi plačilo stroškov kazenskega postopka. V olajševalno okoliščino so mu šteli dejstvo, da v preteklosti še nikoli ni bil kaznovan, niti za prekršek, da ima službo in da se preživlja sam. Kot oteževalno okoliščino pa, da se je spravil na sedem let mlajšega in mu brez pravega razloga vzel življenje.

Obdukcija je pokazala, da je Praznik utrpel obsežen možganski edem in zlom lobanjskega svoda na levi strani, poškodbe pa so bile posledica padca vznak po udarcu oziroma udarcih obtoženca.

Sodišče druge stopnje lahko sicer pritožbo zavrne kot neutemeljeno in potrdi sodbo, lahko pa sodbo tudi razveljavi in zadevo vrne v ponovno odločanje prvostopenjskemu sodišču. Lahko pa višji sodniki tudi sami spremenijo sodbo kolegov prve stopnje.