Slovenija

Neodločni predsednik

Črt Kaker
21. 10. 2014, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pretekli petek je predsednik vlade Miro Cerar ostal brez svojega prvega ministra. Po le 30 dneh na položaju je zaradi afere okoli pisarniškega materiala odstopil gospodarski minister Jožef Petrovčič. Cerar je Petrovičevo odločitev obžaloval, nato pa se je, kot kaže, zaprl v klavzuro. O Miru Cerarju namreč ni ne duha ne sluha.

STA, Reuters

V petek popoldne je kot strela z jasnega udarila novica o nepreklicnem odstopu gospodarskega ministra Jožefa Petroviča, ki je na ministrskem stolčku sedel točno 30 dni. Petrovič je, kot je dobro znano, odstopil zaradi afere, ki jo je sprožila odločba Agencije za varstvo konkurence (AVK), v kateri slednja družbam Extra Lux, DZS in Mladinska knjiga očita kartelno dogovarjanje v škodo države med letoma 2008 in 2014. Podpisnik ene izmed spornih pogodb naj bi bil tudi minister Petrovič. Ta je na petkovi novinarski konferenci kakršnokoli vpletenost v sporne posle zanikal, a je, kot je dejal, zaradi nemotenega dela Cerarjeve vlade odstopil. Ob tem je dodal, da odstopa ni podal zato, ker bi menil, da je v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da »bom lahko v miru dokazal, da nisem storil dejanj, ki se mi očitajo v medijih«.

STA, Reuters

Predsednik vlade izraža trdno prepričanje, da bo minister Petrovič tudi uradno dokazal, da ni prišlo do očitanega nezakonitega poslovanja.« Odziv iz premierjevega kabineta 

Predsednik vlade Miro Cerar je v luči Petrovičevega odstopa dejal, da verjame, da bo Jožef Petrovič dokazal svojo nedolžnost, in se s tem zapletel v spor z vodjo AVK Andrejem Kraškom, ki je tako izjavo označil kot izredno neprimerno. »Z izjavo je izrazil dvom nad delom AVK kot samostojnim organom in na neki način prejudiciral tudi delo sodišč,« je dejal Krašek za RTV. Vse od tedaj o Miru Cerarju ni ne duha ne sluha, kar pravzaprav ni nobeno presenečenje. Že v primeru spornega magisterija državnega sekretarja Jureta Lebna si je Cerar za komentar vzel nekaj dni časa.

A kot smo uspeli izvedeti od našega vira blizu vlade, Cerar o Petrovičevem nepreklicnem odstopu uradno sploh še ni obvestil svoje ministrske ekipe, kar je v takih primerih izredno nenavadno. Cerar je namreč ostal še brez drugega gospodarskega ministra, saj je prvega izbranca Ervina Pfeiferja Miro Cerar zamenjal tik pred zdajci.

Več preberite v torkovi številki časnika SVet24.

STA, Reuters