Slovenija

Ne nasedajte lažnim ponudbam za kredit prek spleta

M.J.
14. 10. 2014, 12.31
Posodobljeno: 20. 6. 2023, 17.51
Deli članek:

Nacionalni odzivni center SI-CERT ob vseevropskem mesecu kibervarnosti opozarja na različne spletne goljufije. V zadnjih mesecih se na njih obrača vedno več uporabnikov, ki se dogovarjajo za kredite prek spleta. Vendar gre za prevaro, ki lahko povzroči resno finančno oškodovanje.

Nikoli se ne odzivajte na ponudbe za kredit prek spleta

Odzivni center SI-CERT opozarja na spletne goljufije, ki se skrivajo za obljubami o ugodnih kreditih. Očitno je trenutna težka finančna situacija, v kateri se nahaja mnogo ljudi, dobra priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonit posojilo takoj”. Tovrstne ponudbe se pojavljajo na različnih forumih, goljufi iščejo priložnosti za vzpostavitev kontakta tudi prek spletnih oglasnikov, v nekaterih primerih celo oglašujejo kredite prek omrežja Facebook.

Kot opisujejo na SI-CERT, če se odzovete na ponudbo za kredit in prek elektronske pošte stopite v kontakt, vas goljuf najprej prosi za osebne podatke, telefonsko številko in višino mesečnega dohodka. Vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Nato pošljejo različne dokumente, npr. izračun odplačevanja, pogodbo. Seveda gre za lažne, ponarejene dokumente, z izmišljenimi bančnimi podatki.

V naslednjem koraku zahtevajo plačilo stroškov odobritve kredita, navadno v višini nekaj 100 evrov. Sledijo najrazličnejše zahteve po poplačilu stroškov, npr. odprtje novega računa, plačilo odvetnika, plačilo davka. V enem izmed obravnavanih primerov je prišlo do oškodovanja v višini kar 2300 evrov. Goljufi vedno zahtevajo plačilo prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in ko žrtev nakaže denar, je možnost izsleditve prejemnika minimalna. Znaka prevare sta tudi “polomljena” slovenščina in uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Čeprav navadno vsa komunikacija poteka v slovenščini, gre za očitno uporabo prevajalnika Google Translate.

Na SI-CERT svetujejo, da se po informacije o kreditu vedno obrnete na banko. Nikoli se ne dogovarjajte za posojila prek spleta, ki jih ponujajo popolni neznanci.

Kam po pomoč

Na portalu Varni na internetu je vzpostavljena prijavna točka, prek katere lahko spletni uporabniki sporočijo težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, vedno brezplačna. Oktobra predstavljajo nove aktivnosti, saj sodelujejo v kampanji Evropski mesec kibervarnosti (European Cyber Security Month). Zasnovali so nov sistem za prijavo prevar SOS Lovec, ki ga uporabniki lahko dodajo med zaznamke in tako hitro opozorijo na opaženo nevarnost. Znanje o spletnih prevarah lahko spletni uporabniki preverijo tudi v kvizu Lovec na spletne prevare.