Slovenija

Danes šolarji, jutri šolarji z alkoholnim problemom

A.A.K.
13. 9. 2014, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Najstniki, ki že v zgodnjih najstniških letih začno s pitjem alkohola, so v nevarnosti. Mnogi starši še vedno mislijo, da je varno predstavljanje alkoholnih omam v kontroliranem domačem okolju in da s tem učijo odgovornega pitja, a temu ni tako.

Raziskovalci so bili šokirani, saj so raziskave nesporno pokazale, da posamezniki, ki so vstopili v stik z alkoholom pred 16. letom, danes popijejo trikrat več od vrstnikov, ki so alkohol prvič poskusili po 16. letu. Glavni raziskovalec porabe alkohola med mladimi, profesor Richard Mattick, svetuje prestrašenim staršem, da posežejo v otrokovo pitje alkohola. »Starši so glavni ponudniki alkoholnih pijač otrokom do 18. leta,«, pravi Mattick, »mnogi od teh to počno z najboljšimi nameni, da predstavijo alkohol v varnem in nadzorovanem okolju z namenom, da vplivajo na otrokovo pitje.«.

 Profesor Mattick pravi tudi, da se pitje povezuje s kasnejšimi psihofizičnimi bolečinami, spolno prenosljivimi boleznimi in odvisnost od alkohola tudi v zrelejših letih, saj vnos alkohola močno spremeni možgansko funkcijo posameznika.

Profesor Mattick je povedal, da so rezultati raziskave presegli vsa pričakovanja ter da vsem staršem polaga na srce, da se naj zavedajo o nevarnosti zalaganja otrok s 'primernimi' alkoholnimi pijačami.

Profesor Mattick pravi tudi, da se pitje povezuje s kasnejšimi psihofizičnimi bolečinami, spolno prenosljivimi boleznimi in odvisnost od alkohola tudi v zrelejših letih, saj vnos alkohola močno spremeni možgansko funkcijo posameznika.

Raziskava kaže, da en od šestih otrok prvič dobi alkohol od svojih staršev med 12. in 13. letom. Več kot ena tretjina sodelujočih v tej raziskavi je dobila alkohol od staršev med 15. in 16. letom. »Rezultati hkrati kažejo, da tisti otroci, ki dobivajo alkohol od staršev veliko hitreje začno iskati alkohol v drugih virih, kot so na primer čistila z vsebnostjo alkohola.«, pravi Dr. Monika Wadolowski, ki je pred kratkim doktorirala iz te teme. Alkohol je del slovenske kulture do te mere, da se starši raje vprašajo, ali bo njihov najstnik pil pijačo iz nizkocenovne trgovine ali pa domačo kapljico, a vredno se je vprašati, koliko kapljic alkohola spremeni nedolžno 'privajanje' ali 'poskušanje' v železno srajco.