Slovenija

Poplavljajo reke predvsem v vzhodni polovici države

STA/ mv
13. 9. 2014, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Okoli polnoči je osrednji in celoten vzhodni del Slovenije zajelo močno deževje. Gasilce, pripadnike civilne zaščite in ostale, ki nudijo pomoč pri poplavah, so aktivirali na območju osmih regij. Močno deževje je sicer ponoči povzročalo poplave po vsej vzhodni polovici Slovenije. Voda je zalila več hiš in cest.

Fotografija je simbolična

Iz skladišča uprave za zaščito in reševanje so na nekatera ogrožena območja že poslali protipoplavne vreče, škornje, črpalke za vodo in agregate.

Po podatkih Agencije RS za okolje je minulo noč v večjem delu Slovenije padlo od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, manj padavin je bilo le na skrajnem zahodu države. Dež bo danes slabel, a do večera lahko ponekod v osrednji Sloveniji še pade od 10 do 25 mm padavin. Danes bo sprva oblačno in deževno. Padavine bodo postopno slabele ter sredi dneva v zahodnih krajih ponehale.

Reka Krka poplavlja v širšem obsegu. Njen pretok v Podbočju postopno narašča in trenutno ima vrednost okoli 360 kubičnih metrov na sekundo. Tekom današnjega dne lahko reka Krka v spodnjem toku preseže pretok 400 kubičnih metrov na sekundo.

Razlivajo se tudi manjše reke na območju vzhodne in osrednje Slovenije. Opozorilne vrednosti so presegle in še naraščajo reke Poljanska Sora, Pšata, Savinja, Rogatnica, Mestinjščica, Temenica, Dravinja, Ščavnica, Pesnica, Ledava in Velika Krka. Močno naraščajo tudi Kolpa s pritoki, Sotla in manjši vodotoki v osrednji Sloveniji.

Opozorilne vrednosti so presegle še reke Voglajna, Sevnična, Mirna, Medija, Rača, Gradaščica in Bistrica pri Sodražici. Njihovo naraščanje se postopoma umirja, nekatere že začenjajo upadati.

Reka Drava je presegla opozorilno vrednost in narašča. Njen pretok v Črnečah trenutno znaša 1000 kubičnih metrov na sekundo in bo predvidoma porasel do vrednosti okoli 1100 kubičnih metrov na sekundo. Reka Drava na iztoku iz Slovenije bo tekom današnjega dne predvidoma dosegla pretok okoli 1400 kubičnih metrov na sekundo.

Po napovedi dispečerskega centra Dravskih elektrarn se bo pretok umiril in počasi upada. Če se bo pretok povišal in dosegel mejno vrednost, pa bo regijski center za obveščanje na to opozoril prebivalce s proženjem siren z znakom Opozorilo za nevarnost (enolični dvominutni zvok).

Poplavlja tudi reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju. Trenutni pretok Ljubljanice v Mostah je 210 kubičnih metrov na sekundo, tekom današnjega dne se bo povečal predvidoma do 240 kubičnih metrov na sekundo.

Mura bo danes popoldne pričela poplavljati znotraj protipoplavnih nasipov.