Slovenija

Od Cerarjevih floskul za Slovence ne bo kruha

M.J.
19. 8. 2014, 07.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Miro Cerar je na volitvah zmagal in sestavil ter vodil bo vlado. O. K., do tod je bilo razmeroma lahko, zdaj pa bo treba delati. Kot premier bo moral vsak dan sprejemati več deset odločitev. Tudi za politične ratinge neprijetnih oziroma takih, kjer mu bodo pri odločitvi pomagali v Bruslju, piše Janez Tomažič v Financah.

Arsen Perić, Nikola Mijković in Grega Wernig/KMA

Samo vprašanje časa je, kdaj se bo kdo iz njegove širše ali ožje ekipe zapletel v kakšen škandal. Bo svoje ljudi odrezal, ko ne bodo imeli brezmadežnih rok, tudi najožje sodelavce, ali jih bo ščitil? Bomo videli, edino, kar je jasno, je, da dolgo časa ljudje njegovih floskul o visoki politični kulturi, odgovorni in osmišljeni privatizaciji in potrpežljivih posojilih (no, to so umaknili, ker živ bog ni razumel, kaj to pomeni) ne bodo kupovali.

Če Miro Cerar ne bo sposoben odločanja, se mu lahko zgodi upor baze, (stricev iz ozadja pa, kot sam pravi, nima). Naj pojasnim. Politični kapital, ki ga je Cerar pridobil z najbolj bleščečo zmago v parlamentarni zgodovini, se bo že v prvih mesecih prihodnjega leta začel počasi topiti. Če bo vladal odločevalski krč, se bo topil s podvojeno hitrostjo. To je neizogibno. Spomnimo se samo vlade Boruta Pahorja, ki je prehodila pot od nebes (rajanje na Prešernovem trgu) do pekla (predčasne volitve). Zelo hitro. Bolj je bil Borut Pahor medel kot premier, več je bilo pobud, da bi ga zamenjal kdo sposobnejši, kdo odločnejši, kdo, ki bi znal udariti po mizi.

Če bo Cerar preživel celoten mandat, bo zanimivo spremljati, kako se bodo volivci odzvali konec mandata in ali mu bodo naklonili še enega, sklene komentator.