Slovenija

Jani Möderndorfer zavajal volivce

S.R.
18. 8. 2014, 22.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred časom smo že pisali o skrivnostih poslanca ZaAB Janija Möderndorferja, ki se tičejo predvsem njegove izobrazbe. A vseeno smo prišli do podatka o njegovem poklicu in pri tem ugotovili še, da je z izobrazbo zavajal javnost.

Nikola Miljković/KMA
Ko smo pred dnevi preverjali in primerjali izobrazbo in izkušnje vodij poslanskih skupin v hramu demokracije, smo to lahko storili pri vseh, le pri vodji poslanske skupine ZaAB smo ostali praznih rok, saj podatka o izobrazbi Möderndorferja nikjer ni bilo mogoče najti.

Že samo pri dejstvu, da imajo vsi vodje poslanskih skupin na spletni strani državnega zbora obelodanjene svoje pretekle izkušnje, le vodja stranke Alenke Bratušek ne, je na vse skupaj vrglo senco.

Kaj neki nam torej prikriva Jani Möderndorfer?

Takrat smo od naših virov izvedeli, da naj bi bil vzrok takšne skrivnosti enak kot pri poslancu Petru Vilfanu, o čemer smo pred časom tudi že pisali, in sicer gre za sram zaradi nizke izobrazbe in malo izkušenj.

Seveda smo raziskali, ali je res tako, in prišli do nadvse zanimivih ugotovitev. 49-letni Jani Möderndorfer je zaključil srednjo zdravstveno šolo in si s tem pridobil naziv bolničar – nadvse težak in spoštovan poklic. A prvi v vrsti poslancev Alenke Bratušek ni ostal samo pri tem poklicu. Obiskoval je tečaje znakovnega jezika in s tem pridobil še znanje s tega področja, pozneje pa je deloval tudi kot samostojni podjetnik – tolmač slovenskega znakovnega jezika. Tudi s tem ne bi bilo popolnoma nič narobe, nasprotno – pohvalno, saj je skupina gluhih in naglušnih oseb precej diskriminirana, če ne bi Möderndorfer zavajal svojih volivcev s stopnjo izobrazbe.

Ves čas se je namreč pojavljal podatek, da ima končano šesto stopnjo izobrazbe, kar pa ne drži. Žal je v Sloveniji tako, da nimamo izobraževalne ustanove oziroma fakultete, ki bi izvajala program na ravni višjega ali visokega izobraževanja iz znakovnega jezika in na koncu podelila certifikat o izobrazbi s tega področja. Samo z opravljenim tečajem se tako Möderndorfer nikakor ne more hvaliti s šesto stopnjo izobrazbe. Pred časom je direktorica enega od zavodov, ki nudi tovrstna izobraževanja, povedala, da se sicer pridobitev znanj s področja tolmačenja znakovnega jezika šteje kot 6. stopnja zahtevnosti, a to nikakor ne pomeni, da ima oseba 6. stopnjo izobrazbe. Zakaj? Ker 6. stopnja izobrazbe pomeni končano višjo šolo, te pa Möderndorfer nima.

V nadaljnjem raziskovanju smo od naših virov izvedeli še, da naj bi Jani Möderndorfer leta 2004, ko je opravil tečaj za tolmača znakovnega jezika, celo prejel finančna sredstva za pridobitev 6. stopnje izobrazbe. Žal nam točnosti teh trditev ni uspelo preveriti, a če je res tako, se postavlja jasno vprašanje, zakaj in na kakšen način je vodja poslancev ZaAB prejel sredstva, če pa 6. stopnje izobrazbe ni pridobil.