Slovenija

Umirajo pred Pahorjem

M.R.
19. 8. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ladislavu Trohi in Mileni Tanko, ki gladovno stavkata pred vladno palačo na Gregorčičevi v Ljubljani, se je včeraj pridružil še Milenin soprog Jože Tanko. Napoveduje, da ne bo pil niti vode, skromno začasno bivališče pa si je uredil na Erjavčevi ulici pred vhodom v rezidenco predsednika republike Boruta Pahorja.

Nikola Miljković
»Nimava več kaj izgubiti in življenje v taki situaciji ni več smiselno. Pretrpela sva preveč, dovolj je tega. Vrh glave dovolj. Kar bo, pa bo, tako ne gre več naprej,« pravita zakonca Tanko iz Ribnice. Milena se je za gladovno stavko odločila, ker so ji v 17 letih nedotakljivi liki v zdravniškem cehu uničili življenje, včeraj pa se ji je pridružil še soprog. »Grem do konca, in kar obljubim, tudi naredim. Vedno. Če je sonce, brez vode zdržiš tri, štiri dni. Največ en teden,« pravi Jože Tanko.

»V več kot štiridesetih dneh gladovne stavke moje žene nihče ni niti povohal. Tega mi je dovolj. Tako ne moreva več živeti. Obisk pri predsedniku Pahorju smo pred časom praktično izsilili, dve uri smo sedeli tukaj na dežju. Niso normalni, kje imajo srce?« se je spraševal Jože Tanko med pripravljanjem začasnega ležišča.

Zgodbo Milene Tanko smo v časniku Svet24 podrobno predstavili pred dnevi. Na kratko na tem mestu povzemimo, da se je leta 1997 odločila za protetično oskrbo iz estetskih razlogov, a so se že po prvem posegu pojavile težave in se v nadaljevanju razvile do epskih razsežnosti. Milena Tanko je pomoč iskala pri več kot 72 zobozdravnikih, doma in v tujini, po 17 letih pa natančnega načrta zdravljenja njenih ostankov zobovja še vedno ni.

Kako se zgodba zapleta oziroma razpleta si preberite v današnji številki časopisa Svet24!