Slovenija

Bodo Bratuškovi dovolili vstop v koalicijo?

STA/G.G.
18. 8. 2014, 08.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Stranka SMC z DeSUS, SD in ZaAB danes nadaljuje pogajanja za vstop v vlado. Pričakovati je še posamične pogovore, na katerih bodo pilili podrobna vsebinska vprašanja, nakar pa bodo predvidoma sledila skupna pogajanja strank in tudi več pogovorov o razdelitvi resorjev, ki naj bi jih bilo po sedanjih predvidevanjih 16.

Mediaspeed
Stranke SD, DeSUS in tudi ZaAB, ki so po umiku NSi še ostale v koalicijskih pogajanjih, bi lahko skupaj v DZ tvorile trdno koalicijo, s 56 poslanskimi glasovi.

Takšna sestava koalicije bi lahko omilila izsiljevanja posameznih manjših vladnih partneric zaradi vsebinskih zahtev, saj bi, četudi bi katera od njih zapustila koalicijo, ta še ohranila večino v DZ.

Če sta DeSUS in SD tako rekoč že z eno nogo v koaliciji oz. nista pod vprašajem, pa sodelovanje SMC z ZaAB ostaja odprto. Nekateri v SMC naj bi bili namreč kljub siceršnji programski sorodnosti nenaklonjeni sodelovanju z najmanjšo parlamentarno stranko ter njeno predsednico in premierko v odhodu Alenko Bratušek.

Cerar je v četrtek tudi priznal, da je postopek izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja, ki je pod drobnogledom protikorupcijske komisije, motnja v pogajanjih z ZaAB in ima vpliv na razmislek o bodočem sodelovanju s to stranko.

Bodoče partnerice čaka še razdelitev ministrskih resorjev, ki običajno ne gre brez zapletov. Čeprav je špekulacij o kadrovski zasedbi že veliko, je več razprave o tem pričakovati v prihodnjih dneh. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava.