Slovenija

Na pohodu nova zahrbtna droga?

Žiga Kariž
13. 8. 2014, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na spletu se je pojavil opis poskusa kaznivega dejanja, pri katerem naj bi bila uporabljena nova zahrbtna droga burundanga, ki naj bi k nam prišla iz Južne Amerike.

Med njenimi učinki so tudi halucinacije in celo izguba zavesti in spomina, zaradi česar naj bi bila priljubljena pri zločincih. So jo uporabili tudi pri kaznivem dejanju v Ljubljani?

V današnji časih smo vajeni, da se skoraj vsakodnevno pojavljajo nove droge. Nekatere uporabljajo tudi zločinci, da bi lažje storili kaznivo dejanje in prikrili sledi. Na spletu smo zasledili opis poskusa kaznivega dejanja, ki naj bi se zgodil v Ljubljani. Zapis je na spletnem portalu Publishwall objavila astrologinja Roža Karan in pravi takole: »Na bencinskem servisu na Viču v Ljubljani se je moški približal ženski, ki je točila bencin v avto. Moški ji je ponudil svoje storitve kot pleskar ter ji dal svojo vizitko. Gospa je dejala, da trenutno ne potrebuje teh storitev, vendar je vseeno sprejela vizitko v dobri veri, če bo morda v prihodnje potrebovala te usluge. Moški je nato vstopil v drug avto, ki ga je vozil drug gospod. Ko je zapustila bencinsko postajo, je videla, da ji sledijo. Skoraj takoj se ji je začel pojavljati vrtoglavi občutek in zmedeno se je borila za dihanje. Poskušala je odpreti okno, in zaznala je, da čuden vonj prihaja iz njene roke, s katero je prijela vizitko gospoda na bencinskem servisu. Nato je opazila moške (ki so ji izročili vizitko), ki so se prilepili za njen avto. Vedela je, da mora hitro ukrepati. Zavila je na prvo parkirišče, ki ga je našla, ustavila avto in nepretrgoma začela trobiti, da bi priklicala na pomoč. Moški so pobegnili, a gospa je bila še vedno slabotna. Šele po nekaj minutah je začela končno spet normalno dihati. Očitno je bila snov na vizitki tako močna, da bi jo lahko resno omamila ... To mamilo se imenuje burundanga in ga uporabljajo ljudje, ki želijo najti žrtev posilstva ali ropa. Ta droga je nevarnejša od običajne droge ali uspavala

»Takšnega dogodka PU Ljubljana ni obravnavala. Uporaba te droge po naših podatkih v Sloveniji ni zabeležena.« Vinko Stojnšek, PU LJUBLJANA

Zgodbo smo preverili na PU Ljubljana, na kateri nam je Vinko Stojnšek, predstavnik za stike z javnostmi, zagotovil, da je zgodba izmišljena. Kot je povedal, se sporočila z identično vsebino na določena časovna obdobja pojavljajo na spletu (podobno kot obeski, ki jih delijo tujci in imajo sledilno napravo GPS ...).

Ugotovili smo še, da je nekdo zgodbo dobesedno prevedel iz angleščine, le da je kot kraj dogajanja označil bencinski servis na Viču v Ljubljani. A tudi angleške zgodbe so na trhlih nogah. Droga z imenom burundanga sicer obstaja, njene zlorabe pa ne v Sloveniji ne v Evropi še niso zasledili. Pri različnih obredih naj bi jo uporabljala številna plemena iz Južne Amerike. Zaradi halucinogenih učinkov in dejstva, da uporabniki v času učinkovanja izgubijo spomin, so jo kmalu, že v osemdesetih letih, začele zlorabljati kriminalne združbe v Južni Ameriki. Njena uporaba naj bi se razširila v osemdesetih letih v Kolumbiji, kot pomagalo pri izvedbi kaznivih dejanj pa naj bi jo množično uporabljali v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Zgodba o ženski, ki naj bi na bencinski črpalki prijela vizitko in skoraj postala žrtev zločincev, glede na podatke spletnega portala urnalegends.com sega celo v leto 2004 in naj bi opisovala dogodek, ki naj bi se zgodil v Peruju. Na strani je tudi opozorilo, da je sicer res, da zgodba spada med urbane legende, a da je burundanga resnična droga z močnimi učinki ter da jo na področju Kolumbije in okoliških držav še vedno uporabljajo.