Slovenija

Sporni davek na dež roma na ustavno presojo

Gabrijel Toplak
13. 8. 2014, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V svetniški skupini pravijo, da so negativni odziv na njihovo referendumsko pobudo, za katero so zbrali nekaj več kot 200 podpisov, na neki način pričakovali.

Potem ko so na mariborski občini pred dnevi zavrnili možnost posvetovalnega referenduma, je Lista za pravičnost in razvoj (LPR) v zvezi z odlokom o načinu opravljanja lokalne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode včeraj napovedala vložitev pritožbe na upravno sodišče in sprožitev ustavnega spora.

Predsednik LPR Stojan Auer je poudaril, da so negativni odziv na njihovo referendumsko pobudo, za katero so zbrali nekaj več kot 200 podpisov, sicer na neki način pričakovali, prav zato so se prej posvetovali še z občinskimi strokovnimi službami, a so bili pri tem zavedeni. »Te službe so nam namreč med drugim svetovale pot, naj ne vlagamo zahteve kot mestni svetniki, pač pa da je edina mogoča pot, da zberemo podpise in jih priložimo k zahtevi. Zakaj smo bili pri tem zavedeni, je vprašanje, ki bo moralo dobiti tudi odgovor,« je pojasnjeval Auer, ki je vse bolj prepričan, da si je vodstvo občine od vsega začetka želelo, da do referenduma ne bi prišlo.

V LPR so se odločili, da bodo pravico iskali na upravnem sodišču, nameravajo pa še sami storiti tisto, k čemur so doslej pozivali župana. »Vložili bomo zahtevo za ustavno presojo odloka in z njim povezanega zakona, s katero želimo doseči tudi, da se do ustavne presoje izvajanje odloka zadrži,« pravi Auer. V LPR pa so še vedno prepričani, da si z nobeno evropsko uredbo ni mogoče po svoje razlagati dejstva, da lahko lokalna skupnost čisto vodo, ki jo občani odvajajo pravilno, onesnaži z odpadno vodo in jo pozneje usmeri v čistilno napravo. »Več kot očitno je, da si Andrej Fištravec in njegova ekipa želita čim prej uresničiti tako imenovani davek na dež in Mariborčanom naložiti plačevanje novih položnic, kjer se bo denar stekal v podjetje Nigrad. Zato bomo zbiranje podpisov nadaljevali, županu pa smo ponovno zastavili nekaj javnih vprašanj,« je sklenil predsednik LPR Stojan Auer.