Svet

Število žrtev spopadov v Ukrajini se je v dveh tednih podvojilo

STA/ mv
13. 8. 2014, 17.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Število žrtev spopadov na vzhodu Ukrajine se je v dveh tednih skoraj podvojilo, so danes v Ženevi sporočili Združeni narodi. Po podatkih Urada visokega komisarja za človekove pravice je bilo do 10. avgusta ubitih 2086 ljudi, medtem ko so jih do 26. julija našteli 1129, gre pa za "zelo konservativne" ocene. Naraslo je tudi število ranjenih.

Reuters

Močno je poskočilo tudi število ranjenih na skoraj 5000, medtem ko jih je bilo do 26. julija okoli 3500, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

V številke so vključeni ubiti pripadniki ukrajinskih oboroženih sil, civilisti in pripadniki oboroženih skupin, je sporočila tiskovna predstavnica visokega komisarja Cecile Pouilly, ki je poudarila, da so številke verjetno višje zlasti pri civilnih smrtnih žrtvah in ranjencih.

To je po njenih besedah posledica prekinjenih komunikacijskih kanalov in visoke stopnje negotovosti, zaradi katere ljudje ne poiščejo zdravniške pomoči in jih ni mogoče vključiti v statistiko. "V zadnjem času opažamo jasen trend stopnjevanja nasilja," je dodala.

Kot je še povedala, je bilo od sredine aprila na dan povprečno ubitih več kot 60 ljudi, od 30. julija do 5. avgusta pa je to povprečje skočilo na najmanj 70.