Slovenija

Tatvinam vozil velikokrat botruje neprevidnost lastnikov

STA/ mv
13. 8. 2014, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na območju Policijske uprave Koper v letošnjem letu zaznavajo povečano število tatvin vozil, katerim velikokrat botruje neprevidnost lastnikov. Na omenjeni upravi zato opozarjajo, naj lastniki vrata avtomobilov dosledno zaklepajo, v vozilih pa ne puščajo ključev in dokumentov.

Arhiv Svet24

Kot primer, ko je bilo vozilo ukradeno zaradi neprevidnosti lastnika, na Policijski upravi Koper navajajo krajo, ki se je zgodila v torek v vasi pri Postojni. Tam je namreč neznanec ukradel osebni avtomobil Hyundai tucson, ki je bil parkiran na dvorišču pred hišo. Vozilo ni bilo zaklenjeno, kontaktni ključi pa so bili na vidnem mestu. Lastnik je imel v vozilu tudi prometno in vozniško dovoljenje.

Zaradi tega na omenjeni policijski upravi lastnikom vseh vozil svetujejo, naj poskrbijo za primerne samozaščitne ukrepe: dosledno naj zaklepajo vrata svojih vozil, v slednjih pa naj ne puščajo originalnih ključev in dokumentov. Prav tako naj na vidnih mestih ne puščajo vrednejših predmetov, kot so torbice, denarnice, mobilni
telefoni, prenosni računalniki ali dokumenti, saj prav ti nemalokrat pritegnejo pozornost storilcev kaznivih dejanj.

Dodajajo še, da je bila lani večina na ta način odvzetih vozil na njihovem območju nižjega cenovnega razreda ter starejšega letnika. Dodajajo še, da obstaja velika verjetnost, da ta vozila uporabljajo ilegalni prebežniki, ki prečkajo ozemlje Slovenije, uporabljena pa so tudi za izvršitve drugih kaznivih dejanj ali pa se razstavijo in se uporabijo le njihovi deli.