Slovenija

NSi šele tretja izbira

STA/M.J.
13. 8. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Vodja poslancev NSi Matej Tonin z drugim osnutkom koalicijskega sporazuma ni zadovoljen, saj je po njegovih ocenah napisan na deklerativni ravni, NSi pa da je za stranko SMC šele "tretja izbira". Vsaj pri zdravstveni reformi so si povsem narazen. A bo izvršilni odbor NSi zvečer ocenil, ali je vredno s koalicijskimi pogajanji nadaljevati ali ne.

STA

Kot je po današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju v izjavi novinarjem povedal Tonin, je NSi usklajena pri pokojninski reformi in reformi trga dela, popolnoma narazen pri zdravstveni reformi, delno pa so usklajeni pri davčni in sodni reformi.

Konceptualna težava je, da si nekateri predstavljajo koalicijsko pogodbo na zelo deklerativen način, medtem ko bi NSi želela konkreten zapis ukrepov, je povedal Tonin. Po njegovih besedah si sedanji sporazum lahko on in predsedujoči SD Dejan Židan tolmačita različno. "Jaz lahko trdim, da je socialna kapica navedena, Židan lahko trdi, da ni," je pojasnil Tonin. Če koalicijska pogodba ni jasno zapisana, pa je po njegovem mnenju to "konflikt, vgrajen že v sam start koalicije".

Tudi po njegovih besedah je treba priznati, da je SMC vložila določen napor, da se je stranki NSi pri nekaterih zadevah vsaj približala. A ob tem opozarja, da je SMC različno "rangirala" potencialne partnerje. V celoti so upoštevane zahteve DeSUS, večinsko so upoštevali predloge SD, "NSi pa so dali na razpolago tisto, kar je bilo v okviru zahtev drugih partnerjev možno", je pojasnil Tonin in dodal, da ga to moti.

Ko bo šel predsednik SMC Miro Cerar prvič v Bruselj, bo namreč ugotovil, da bo treba program NSi izvajati in je "le vprašanje časa, kako hitro bo do tega prišlo", je prepričan vodja poslancev NSi. Zato so v NSi pričakovali, da se bo Cerar v večji meri "nagnil" na njihovo stran.

Če bi se odločili za nadaljevanje koalicijskih pogajanj, bo treba koalicijsko pogodbo po Toninovem mnenju konkretizirati vsaj do te mere, da ne bo možno različno interpretirati posameznih določil. NSi bo predlagala tudi kompromise, a znotraj njihovih konceptualnih rešitev.

Nov osnutek sporazuma sicer ne omenja več delne socialne kapice, temveč ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile. Navedena je uvedba zelene proračunske in davčne reforme, priprava pokojninske in zdravstvene reforme, uvedba nepremičninskega davka, davčnih blagajn. Predvidena je ustanovitev vladne projektne pisarne, ki ne bo urad, pač pa bo predstavljala način pristopa k upravljanju medresorskih projektov.