Slovenija

Umor pri Brezovici: nova izpoved

M.R.
28. 7. 2014, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Potem ko smo pred dnevi objavili prispevek, da naj bi pri umoru 28-letnega Matica Brajiča v gostišču Šipca bar na Logu pri Brezovici sodelovala znana izterjevalca, se nam je oglasil eden od njiju in nekatere navedbe v članku ostro zanikal. »Star sem 33 let, imam ženo in dva majhna otroka. V tem trenutku mi lahko vsi umrejo, če to, kar ste zapisali v prispevku, drži,« je med drugim dejal.

Spomnimo. Črn scenarij se je začel odvijati 3. maja v Šipca baru na Ljubljanski cesti v Logu pri Brezovici. Okoli desete ure zvečer so fantje dveh omizij začeli verbalno obračunavati, zapele so tudi pesti, sledilo je zatišje, okoli enajste pa krvavi vihar, vsesplošen množičen pretep, usoden za 28-letnega domačina Matica Brajiča.

P
olicisti so osumljenca, 19-letnega Elvirja Đogića in njegovega dve leti starejšega brata Elvisa, oba iz območja Brezovice, prijeli takoj po incidentu, preiskovalni sodnik pa ju je po zaslišanju poslal v pripor. Mlajši Đogić, ki se je Brajiča lotil s kuhinjskim nožem, je obtožen kaznivega dejanja umora iz brezbrižnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov, starejši pa pomoči pri tem kaznivem dejanju. Obema grozi najmanj 15 let zapora.

Po ugotovitvah kriminalistov je Brajič po prvem incidentu ostal v lokalu, mlajši Đogić pa ga je zapustil in se okoli 23. ure vrnil oborožen in z okrepitvami, bratom in še tremi osebami. Mlajši Đogić naj bi takoj napadel Brajiča z nožem, njegov brat naj bi mu pri tem pomagal, ostali trije prišleki pa naj bi medtem ustrahovali goste bara in jih pretepali. Eden od gostov je za Svet24 povedal, da sta bila med okrepitvami mlajšega Đogića znana nasilneža in izterjevalca, Ljubljančan D. B. in Škofjeločan D. Š.

 »D. Š. je v lokal prišel opremljen s palico za bejzbol, D. B. pa s posebno rokavico z železnimi vsadki. Ko sta vstopila, sta takoj napadla goste, da sta lahko brata Đogić napadla Matica, s tem pa sta močno pripomogla k umoru. Oba sta znana po tem, da za denar po naročilu pretepata, izsiljujeta in požigata, preprodajata droge in se vedno izmuzneta roki pravice,« nam je zaupal možakar, ki želi ostati anonimen. Njegovo izpoved smo objavili 17. julija, pred dnevi pa se nam je oglasil D. B., sicer bratranec obdolženih bratov Đogić, in nekatere navedbe ostro zanikal.

Kot pravi D. B., ga je kritičnega dne okoli desete ure mlajši Đogić poklical po telefonu in ga povabil v bar, saj je nekdo v njegovi družbi praznoval rojstni dan. V Log je D. B. po lastnih besedah prispel okoli pol enajste. Kot pravi, je bil njegov bratranec Elvir od prvega pretepa hudo zdelan, »manjkalo mu je pol nosu, bil je ves modrikast in krvav«, zato je krenil do Brajičeve družbe za šankom, da jih povpraša, kaj se je zgodilo. Oni so krenili proti njemu, zapele so pesti, v obračunavanju pa je najkrajšo potegnil Brajič, ki je naslednji dan v ljubljanskem kliničnem centru izgubil bitko za življenje.