Slovenija

Adria ne leti nad območjem, kjer so sestrelili letalo

STA/G.G.
18. 7. 2014, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenski letalski prevoznik Adrie Airways sporoča, da ne opravljajo letov v zračnem prostoru nad spornim območjem v Ukrajini, kjer je strmoglavilo malezijsko letalo.

Reuters
V sporočilu za javnost so zapisali,da v letnem programu letenja nimajo letov, ki bi bili lahko planirani preko spornega območja v vzhodnem delu Ukrajine. Adria je že aprila ob začetku spopadov na tem območju izdala varnostno navodilo, da se v primeru potrebnih preletov Ukrajine izogibajo območja, ki ga upravlja območna kontrola letenja v Simferopolu. Ob tem še dodajajo, da Adria še naprej opravlja lete po voznem redu.

Slovencev ni bilo na strmoglavljenem letalu


Slovensko zunanje ministrstvo je medtem pozvalo k čimprejšnji neodvisni, neovirani ter celoviti mednarodni preiskavi o vzrokih četrtkovega strmoglavljenja malezijskega letala nad vzhodno Ukrajino.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je treba okoliščine tragedije čim prej razjasniti, samo na osnovi neodvisne, neovirane in celovite mednarodne preiskave pa bo mogoče tudi "zagotoviti, da bodo odgovorni za tragedijo za svoja dejanja odgovarjali". Poudarili so še, da je treba - tudi v luči tragičnega dogodka - dodatno okrepiti prizadevanja za umiritev razmer na vzhodu Ukrajine, kar bo obenem zagotovilo širšo mednarodno varnost.

MZZ je v sporočilu izrazilo pretresenost nad strmoglavljenjem ter izreklo sožalje svojcem in prijateljem žrtev te tragedije ter vsem državam, katerih državljani so bili na letu MH17. Slovensko zunanje ministrstvo je sicer že v četrtek zvečer sporočilo, da po doslej znanih podatkih na letalu, ki je letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ni bilo slovenskih državljanov.