Črna kronika

Poleti še raje sedejo pijani za volan

G.G.
18. 7. 2014, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ničkolikokrat ponovljeno dejstvo, da alkoholizirani ljudje ne spadajo za volan, ne najde poti do nekaterih lahkomiselnih posameznikov. Novomeški policisti tako zaskrbljeno ugotavljajo, da se je povprečna stopnja alkoholiziranih voznikov, ki so povzročili prometne nesreče, še zvišala.

Arhiv Svet24
Alkoholizirani vozniki so v prvi polovici letošnjega leta povzročili 52 prometnih nesreč, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je bila 1,50 grama alkohola na kilogram krvi, ugotavljajo na PU Novo mesto. V enakem obdobju 2013 je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,43 grama alkohola na kilogram krvi. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.

Nič kaj vesela ni niti ugotovitev, da se varnostne razmere v cestnem prometu v poletnih mesecih vsako leto nekoliko poslabšajo. Samo minuli konec tedna so pijani vozniki na območju Novega mesta povzročili tri prometne nesreče, v katerih je bilo devet udeležencev poškodovanih, med njimi dva huje.

»Kljub vloženemu trudu policistov - preventivnih in represivnih aktivnosti, se številni udeleženci v prometu še vedno ne zavedajo svoje odgovornosti. Mnogi s prehitro in tvegano vožnjo, pogosto pod vplivom alkohola, ogrožajo svoja življenja in življenja drugih udeležencev v prometu,« so še zapisali na PU Novo mesto in dodali, da vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k doslednemu upoštevanju cestno prometnih predpisov.