Slovenija

Predlagani datum pregleda za Reneja na Dunaju predviden po operaciji v Italiji

STA
17. 6. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko sta deček Rene, ki ima prirojeno okvaro noge, in njegova mama na poti v Milano, kjer je za dečka predvidena operacija 20. junija, so danes iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana sporočili, da je predlagani datum pregleda za dečka na Dunaju 24. junij. Odvetnici družine Nini Zidar Klemenčič se ravnanje UKC zdi nesprejemljivo.

Mateja Jordovič Potočnik

Kot so danes sporočili iz UKC Ljubljana, so zaradi zelo redke in tudi psihološko zelo občutljive prirojene odsotnostne anomalije pri dečku Reneju na osnovi predloga Zdravniške zbornice Slovenije in navodila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in vodstva UKC Ljubljana ter ob soglasju in sodelovanju staršev maja letos predlagali strokovni posvet s strokovnjakom iz klinike Speising na Dunaju. Ti so zdaj za pregled predlagali datum 24. junija letos.

Kot navajajo na UKC Ljubljana, bo na osnovi izvida, ki ga bo dala klinika Speising, Ortopedska klinika UKC Ljubljana podala mnenje glede upravičenosti zdravljenja v tujini. Navajajo še, da je UKC Ljubljana pripravljen zaradi posebnih strokovnih okoliščin kriti vse stroške v zvezi s posvetom na Dunaju.

Medtem pa sta dveletni Rene in njegova mama že na poti v Milano, kjer je za 20. junij predvideno, da bo dečka operiral ameriški strokovnjak. Za operacijo v tujini sta se starša dečka odločila, ker se nista strinjala z amputacijo noge, kot so jo predlagali ortopedi v Sloveniji, denar za operacijo pa so prispevali posamezniki in drugi iz vse Slovenije.

Odvetnica družine Nina Zidar Klemenčič pravi, da starši z informacijo UKC Ljubljana glede pregleda na Dunaju niso seznanjeni, prav tako jih po navedbah odvetnice do danes v zvezi s pregledom ni nihče kontaktiral.

"Danes so skupaj s sporočilom za javnost, kar ocenjujemo kot izjemno neprimerno, ker gre za osebne podatke, tudi v našo odvetniško pisarno dostavili dopis s pozivom na pregled štiri dni po načrtovani operaciji. Opozarjamo, da zakon in podzakonski akti jasno določajo postopek napotitve na zdravljenje v tujino. To kar zdaj izvajajo ZZZS, Zdravniška zbornica in UKC, je mimo vseh predpisanih postopkov," navaja Zidar Klemenčičeva.

"Prav tako opozarjamo, da ZZZS, Zdravniška zbornica in UKC po tiskovni konferenci, kjer so razglasili, da bodo iskali drugo mnenje, tega mnenja niso pridobili. Zdaj pa dečka pozivajo na pregled ponovno pod medijskim pritiskom, ki se stopnjuje tik pred napovedano operacijo. Takšno postopanje je pravno in človeško nesprejemljivo," meni odvetnica.