Slovenija

Država rubi, banke se izživljajo

Simon Rosc
12. 6. 2014, 18.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Davčna uprava je pozvala vse dolžnike, da poravnajo svoje obveznosti in se s tem izognejo stroškom izvršbe. Kar 50 tisoč Slovencem je državi trenutno dolžnih več kot 10 evrov. In vsaj enemu izmed njih, našemu bralcu, banka kljub temu, da ima dovolj denarja, dolga ne pusti poplačati.

Država bo na račun izvršb prejela dodatnih 1,25 milijona evrov, vsaj toliko pa bodo zaslužile tudi banke.

Od 50 tisoč dolžnikov, ki smo jih omenili v uvodu, jih je kar 8500 takšnih, ki so tik pred izvršbo. Poleg dolga se k stroškom davčne izvršbe prišteje še 25 evrov za administrativne stroške oziroma 75 evrov za sklep o davčni izvršbi. Kar lahko pomeni, da če ste dolžni na primer 11 evrov, vas lahko dodatni stroški udarijo po žepu z desetkrat višjim zneskom, kot znaša vaš dolg. A tudi to še ni vse. Ko prejmete izvršbo in vam banka blokira bančni račun ali z njega prenakaže sredstva na upnikov račun, si tudi te za to dokaj preprosto in hitro potezo vzamejo svoj del pogače. K preverjanju bančnih provizij nas je spodbudila še zgodba našega bralca, ki je lahko tudi dokaz, da v bankah ne dajo kaj dosti na zdravo pamet. Na poslovni račun je namreč zaradi parkirnih kazni prejel izvršbo. Zaradi zakonskih omejitev banka ni smela do konca poplačati vseh obveznosti, čeprav je imel na računu 30-krat več sredstev, kot je dolga. Ko se je osebno zglasil v banki, da bi zadevo uredil, pa so se začele dogajati stvari, ki jih navaden človek težko razume: »Prišel sem na banko Sparkasse in poskušal pred okencem urediti zadevo, a so mi razložili, da to lahko uredim le s svetovalcem. Ko je prišel svetovalec, mi je razložil, da poplačila lahko uredim le pred okencem. Debelo sem pogledal in mu razložil, da so me ravno od tam napotili k njemu. Prosil sem, ali lahko z mojega računa, na katerem je več kot 500 evrov, poplačam dolg 18 evrov. Odgovoril je, da ne, ker je moj račun blokiran. Odgovoril sem, da vem in da je blokiran ravno zato, da bom poplačal teh 18 evrov in da bi to zdaj rad storil. A spet sem dobil odgovor, da to ne gre, ker je račun blokiran.« Zadeva je toliko bolj nenavadna, ker so sredstva v višini minimalne plače, ki jih banka ne sme odtujiti, namenjena prostemu razpolaganju komitenta. Dotično banko smo zaprosili za komentar bralčeve zgodbe, a je zaradi bančne tajnosti niso želeli komentirati.

In če se vrnemo k provizijam, ki si jih banke zaračunajo ob blokadi – o slednjem smo povprašali večino slovenskih bank, odgovore s konkretnimi cenami pa smo prejeli le od šestih bank, ki si jih lahko ogledate v tabeli. Po videnem boste kmalu ugotovili, da je bolje, da obveznosti plačate redno in predvsem da opomin, če vam ga je Durs poslal, čim prej poravnate, saj se boste v nasprotnem primeru tepli po glavi zaradi stroškov ali pa težav, kakršne jih je imel naš bralec.