Slovenija

Invalid Sandi na robu obupa

T. J. G./Dolenjski list/N.J.
13. 5. 2014, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čeprav komaj živi, zdravniki zahtevajo, da se vrne nazaj na delo. »Ni hujšega, kot da lahko le nemočen opazujem, kaj je treba narediti,« pravi Sandi, ki je padel z višine 14 metrov in preživel.

T. J. G./Dolenjski list

»Nisem človek, ki bi miroval, a ko poskušam prijeti za delo, lahko le ugotovim, da ne zmorem,« pravi 50-letni Sandi Agrež, ko v roki drži odločbo, da je zmožen za delo in da mora opravljati 8-urni delovnik.

Sandi je trenutno hospitaliziran v Psihiatrični bolnišnici Vojnik.

Če je bil Sandi iz Artič pri Brežicah pred 8. septembrom 2010 mož, ki je prijel za vsako delo, skoraj sam je na primer popolnoma obnovil in naredil pohištvo za hišo, kjer prebiva z družino, mu je tista septembrska sreda življenje za vselej postavila na glavo. Pravzaprav je bil pravi medicinski čudež, da je preživel, saj je seznam poškodb, ki jih je utrpel ob padcu s 14 metrov visoke strehe, tako dolg in obsežen, da je kazalo, da je zapisan smrti: 15 zlomljenih reber, dve rebri sta predrli jetra, eno rebro je bilo zapičeno v pljuča, poškodovani je imel lopatici in ključnico, medenica je bila počena, stegnenica zlomljena, srce odrgnjeno, poškodovana je bila hrbtenica, izpadlo mu je 6 zob, vranico je hud pritisk ob udarcu pretrgal na pol in so jo morali odstraniti. V devetih dneh je imel 68 ur operacij.

Njegovo zdravstveno stanjo je slaba štiri leta po nesreči še vedno izredno slabo, a kljub temu je Invalidska komisija presodila, da je zmožen za delo, in to za polni delovni čas.

Kakšen je njegov vsakdan, kakšno delo je opredeljeno v njegovi novi pogodbi o zaposlitvi in s kakšnimi drugimi hudimi pritiski se sooča Sandi, izveste v novi številki Svet24.

T. J. G./Dolenjski list