Slovenija

Ob jeseniški bolnišnici morajo postaviti mobilno vojaško bolnišnico

STA/M.J.
6. 5. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenska vojska je danes na območju Splošne bolnišnice Jesenice začela postavljati mobilno vojaško bolnišnico Role 2, v kateri bo v času gradnje urgentnega centra delovala gorenjska urgenca. Postavljanje 11 zabojnikov in povezovalnega šotora bo trajalo od dva do tri tedne, v uporabi pa naj bi bili od letošnjega poletja do konca leta 2015.

Splošna bolnišnica Jesenice

Kot je pojasnil poveljnik enote mobilne bolnišnice Darko Horvat, zaenkrat poteka logistični del selitve Role 2 na Jesenice, v drugi fazi pa bodo začeli v zabojnike vgrajevati aparature, ki so jih čez zimo hranili v toplih objektih.

Role 2, s katerim Slovenska vojska razpolaga od leta 2005, v resnični situaciji še bi bil preizkušen, večkrat pa so njegovo uporabnost preverili na vajah. Zadnja je pred letom in pol potekala prav na Jesenicah.

Tedaj je 30 vojakov bolnišnico uspelo usposobiti v 30 urah. "Sedaj pa nam ni cilj hitenje, temveč kakovostna izdelava, zato si bomo vzeli več časa," je dejal Horvat, ki pričakuje, da bo Role 2 na predajo pripravljen v drugi polovici maja.

Mobilna bolnišnica mora biti postavljena pred samim začetkom gradnje novega urgentnega centra, za katerega sicer še vedno niso izbrani vsi izvajalci. Ko se bo začela gradnja, namreč dostop s tovornjaki na plato pred bolnišnico ne bo več mogoč, poleg tega je treba sistem mobilne bolnišnice z obrtniškimi deli vpeti v obstoječi objekt bolnišnice.

"Ker bo Role 2 prvič tudi dejansko uporabljen, ga je treba še testirati, in sicer predvsem klimate, grelnike in tako naprej," je pojasnil vodja urgentne dejavnosti v Splošni bolnišnici Jesenice Robert Carotta. Dodal je, da bodo ob delovanju mobilne bolnišnic hkrati preverili tudi njeno medicinsko opremo.

Računa, da bodo vojaški kompleks potrebovali poleti, ko bodo vanj preselili določen del malih kirurških posegov. "Delo bo potekalo praktično enako kot doslej. Nekateri kolegi pravijo, da bo v kontejnerjih prostora celo več, kot ga imamo v obstoječih operacijskih sobah," je dejal Carotta, ki je tudi pogodbeni rezervist Slovenske vojske.

Jeseni naj bi nato v Role 2 preselili določen del urgentne dejavnosti bolnišnice, predvsem v času, ko potekala povezava novozgrajenega objekta z obstoječo urgenco, saj takrat zaradi hrupa in prahu delo v zdajšnjih delih urgence ne bo možno.

"Tako se zagotovo najmanj za tri mesece seli vsaj internistični del urgence, v vojaški bolnišnici pa bomo oskrbeli tudi tiste, ki bodo k nam pripeljani z reševalnim vozilom," je povedal Carotta. Dodal je, da bo v najslabšem scenariju praktično celotno pritličje urgentne dejavnosti bolnišnice prenešen v Role, kar lahko dnevno pomeni tudi do 160 pacientov.

Sicer Carotta računa, da bo delo lahko potekalo normalno, saj bo tudi v vojaškem kompleksu princip dela enak. "Potreben pa bo preskok v glavah zaposlenih in ljudi, saj ima marsikdo morda odpor do zelenih barv, vendar šotor je notri bel," je izpostavil.

"Vsekakor pa nam celotni projekt predstavlja naprej logistični, potem pa bo še medicinski zalogaj. Vendar brez vojaške bolnišnice v času gradnje urgence, urgentne dejavnosti na Jesenicah sploh ne bi mogli izvajati, saj je v bolnišnici premalo prostora," je pojasnil. Dodal je, da bi morali, če ne bi imeli te opcije nadomestnih prostorov, verjetno celotno urgenco za gorenjsko regijo seliti v Ljubljano, kar ne bi bilo najbolj varno.