Slovenija

Osrednje mariborsko kresovanje poteka v Koblarjevem zalivu

STA/mv
1. 5. 2014, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Podravska Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je kot vsako leto tudi tokrat kresovanje pripravila v Koblarjevem zalivu na obrežju reke Drave. Zbrane je pozdravil mariborski župan Andrej Fištravec, slovesno pa jih je nagovoril generalni sekretar ZSSS Milan Utroša, ki je k spoštovanju pravic delavcev pozval tako politiko kot delodajalce.

Fištravec je v pozdravnem nagovoru dejal, da je ideja internacionale in povezanosti vseh delovnih ljudi na tem planetu živa, kot ni bila še nikoli. Zdaj namreč ne delamo več le v tovarnah v naših vaseh in mestih, pač pa po vsem svetu, in če kdaj, potem moramo zdaj biti solidarni. "V nasprotnem primeru ne bomo zmogli niti z novimi kapitalisti, ki jih prav zdaj vabimo v mesto," je dejal mariborski župan. Utroša iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je v daljšem govoru med drugim spomnil, da letošnja prvomajska praznovanja potekajo v času, ko je zaupanje v politiko med Slovenci na najnižji točki, delavci in delavke pa se še naprej srečujejo z ustrahovanjem. "Dnevno od politikov in delodajalcev poslušamo, da se bo v tej državi sesulo vse, če se ne bomo strogo držali tega, kar sprejemajo v državnem zboru. Sesulo se bo vse, če sindikati zahtevamo večje plače ter dostojne in zdrave delovne pogoje," je dejal Utroša. Dodal je, da vse to poteka v imenu pohlepa po bogatenju in po nareku mednarodnih inštitucij.

Politična elita se mora odpovedati neoliberalni politiki

Ker bo temu treba narediti konec, sindikati politiki sporočajo, naj se začne ukvarjati z realnimi problemi družbe, visoko stopnjo brezposelnosti, mizernim položajem delavstva in mladih ter položajem upokojencev. Politična elita se mora po mnenju Utroše končno odpovedati neoliberalni politiki rezanja pravic ter hlapčevstvu diktata kapitala iz Evrope in ZDA. Od delodajalcev pa v sindikatih zahtevajo, da začnejo izpolnjevati pravice iz kolektivnih pogodb in plačevati socialne prispevke, prav tako pa da končno začnejo spoštovati ljudi, ki so pri njih zaposleni. Tako v zasebnem kot v javnem sektorju naj ti ne bodo več zgolj številke v proizvodnem procesu, je poudaril. Prvomajske prireditve so na poseben način danes začeli tudi v Rušah. Potem ko so že popoldne najprej postavili mlaj, so sledile vaške igre in tradicionalni pohod z baklami ter nato prižig kresa in tudi kresnega moža. Kresovanje poteka pod geslom "Malo mesto - največje kresovanje", tudi letos pa ga organizira TIC Ruše.