Slovenija

Kos v zapor zaradi kršenja pravic delavcev

T. J. G.
30. 4. 2014, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Višje sodišče skoraj v celoti potrdilo sodbo, s katero je bil Srečko Kos, direktor podjetij Piramida Gradnja in SGP Piramida, obsojen na leto in pol zapora. Kos je na zatožno klop brežiškega okrajnega sodišča sedel zaradi kršitve temeljnih pravic delavcev.

Arhiv Svet24

S svojim ravnanjem je prikrajšal devetnajst delavcev, pri čemer je šlo v pretežnem delu za neplačevanje prispevkov za zdravstveno varstvo, socialno varnost ter prispevke za invalidsko in pokojninsko zavarovanje iz njihovih bruto plač, nekaterim pa tudi ni izplačal plač za določena obdobja in regresov za letni dopust za leti 2009 in 2010.

Direktor Srečko Kos je s svojim ravnanjem izkoristil devetnajst delavcev.

Na prvi stopnji je bil Kos zaradi devetnajstih kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev in goljufije obsojen na enotno kazen dveh let zapora. Ljubljanski višji sodniki so sodbo glede kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev v celoti potrdili, oprostili pa so ga za kaznivo dejanje goljufije in mu spremenili enotno kazen na eno leto in šest mesecev zapora.

Obtožni predlog je Kosu očital, da je kazniva dejanja izvrševal kontinuirano več let. Pod obtožbo je bilo obdobje od novembra 2008 do 21. septembra 2011, in sicer v dveh družbah Piramida Gradnja, d. o. o., in SGP Piramida, d. o. o., pri čemer je, potem ko je bila Piramida Gradnja izbrisana iz registra, delavce, ki jim že v tej družbi prispevkov ni poravnaval, prezaposlil v družbo SGP Piramida, kjer je neplačevanje prispevkov nadaljeval.

Kos se je sicer brez pravega uspeha zagovarjal, da je bilo finančno stanje podjetij tako ubogo, da prispevkov ni bil zmožen plačevati.