Slovenija

Trboveljčanka želi Zuhdiji rešiti življenje

Črt Kaker
30. 4. 2014, 07.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tam doli, v naši nekdanji skupni državi, živi Zuhdija. Enaindvajsetletni fant, ki je komaj dobro začel živeti, a ga je bolezen prignala v bolnišnico. Diagnoza: odpoved ledvic.

RKT

Dializa, domov, dializa, domov, tako poteka vsakdan mladega Zuhdije. A stanje je vse slabše. Ko je Trboveljčanka Enesa izvedela za njegovo zgodbo, se je odločila, da mu bo rešila življenje. Darovala mu bo ledvico.
Zuhdija Škrgić iz Velike Kladuše je imel dlje časa težave z ledvicami, potem je prišlo do odpovedi, trenutno je na dializi vsak drugi dan. A stanje je zelo resno in zapleteno, dialize pogosto ne zdrži v celoti, vode mu ne morejo vedno izčrpati, pojasnjuje Enesa Markovič. Ko je gledala fanta, sicer bratranca v drugem kolenu, ki je želel na dušek izpiti kozarec vode, pa ni smel, ji je bilo jasno, kaj bo storila. Darovala mu bo ledvico.
Tudi to, da nimata iste krvne skupine, je ni ustavilo. Če bi Zuhdija čakal na primernega darovalca, bi bilo lahko prepozno. Ker so v Franciji že uspešno opravili presaditev, čeprav darovalec ni imel enake krvne skupine kot bolnik, se je Enesa odločila, da gre po tej poti: »Upam, da bova midva tretji uspešen primer.«
Kaj pravi njena družina? »Mož in obe hčerki me na srečo pri tem močno podpirajo. Poznajo moj značaj, poznajo moj način življenja in razmišljanje, kako delujem in zakaj živim. Ni bistvo v ledvici. Bistveno je, da pomagaš, ko slišiš, da bi nekdo samo pil vodo in jedel, pa ne sme.« Dodaja, da je moža seveda tudi strah zanjo, hčerki, stari 10 in 14 let, pa zanima, kako vse skupaj poteka. A humanitarnost je pač njihov način življenja. »Na svojo družino sem zelo ponosna,« še pravi Enesa. Preberite celotno zgodbo pogumne Enese v današnji tiskani izdaji časopisa Svet24!