Slovenija

Previdno: Velike razlike pri cenah samoplačniških zobozdravstvenih storitev

Sašo Avramovič
29. 4. 2014, 21.25
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 10.24
Deli članek:

Nekateri izberemo zobozdravnika, ki deluje v javni zdravstveni mreži, torej v javnem zavodu, spet drugi zasebnika s koncesijo. Tokrat nas je zanimalo, kakšne je razlika med čakalnimi dobami, kako je z doplačili, kakšne pravice imamo pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži in drugo. Vse informacije smo zbrali na enem mestu.

Profimedia

Če iščemo zobozdravnika v javni zdravstveni mreži, potem nam bo v pomoč prišel podrobnejši seznam s čakalnimi dobami na spletnem mestu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Če je za nas čakalna doba v javnem zavodu ali pri zasebniku s koncesijo predolga, se lahko odločimo tudi za samoplačniško zdravljenje, kjer so čakalne dobe krajše ali pa jih sploh ni.

Profimedia
Do zobozdravstvenih storitev smo sicer upravičeni vsi, tisti, ki želimo in imamo izbranega osebnega zobozdravnika v javni zdravstveni mreži, pa lahko s tem samodejno uporabimo storitve, ki jih plača ZZZS. Pogoj je, da imamo urejeno osnovno (obvezno) zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje pa ni pogoj. Kot je navedeno na spletni strani ZPS, moramo, če nimamo urejenega dopolnilnega zavarovanja, razliko do polne cene storitev doplačati sami (20 odstotkov na primer za zalivko oziroma 90 odstotkov pri protetičnih storitvah – protezah, prevlekah).

Če iščemo zobozdravnika v javni zdravstveni mreži, nam bo v pomoč prišel podrobnejši seznam s čakalnimi dobami na spletnem mestu ZZZS.

Če smo zdravstveno zavarovani, imamo pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži pravico do pregleda enkrat letno, zdravljenja zob ter vnetnih ali drugih sprememb ustne sluznice, pravico do plombiranja zob v vidnem polju s kompozitom (bela plomba), drugje pa z amalgamom ter pravico do rentgenske diagnostike, operativnih posegov in kontrolnega pregleda šest mesecev po končanem zdravljenju.

Zobozdravnik nam mora ne glede na to, ali deluje v javnem zavodu kot zasebnik s koncesijo ali brez nje, pred posegom pojasniti, kateri posegi bodo potrebni, koliko časa bo predvidoma trajalo zdravljenje, kakšne so še druge možnosti zdravljenja ter kakšno je tveganje pri posameznem posegu. Pojasniti nam mora tudi posledice, če bi odklonili zdravljenje. Seznaniti nas mora tudi s stroški zdravljenja.

Kot še piše na spletni strani ZPS, naj bi bili za potrošnike, ki uveljavljajo pravice do zobozdravstvenih storitev iz zdravstvenega zavarovanja, uporabljeni standardni materiali. Tako bomo na primer pri večini zob z naslova zavarovanja (osnovnega in dopolnilnega) upravičeni do amalgamske zalivke, v vidnem polju (oba sekalca in podočnik v posameznem kvadrantu) pa bomo brez doplačila dobili bele zalivke. Res pa je, da bomo morali, če bomo želeli bele zalivke na drugih zobeh, za to storitev plačati. Material za belo zalivko je dražji, vendar kakovostnejši, tudi izdelava bele zalivke traja dlje od amalgamske.

Po podatkih, ki so jih pridobili na ZPS, lahko za zalivko na treh ploskvah na ličniku (4) doplačamo od 15 do 55 evrov, razlike na trgu pa so lahko celo večje.

Kot je navedeno na spletni strani ZPS, prispeva ZZZS zobozdravnikom koncesionarjem (s tistim, s katerim imajo podpisan splošni dogovor) za zalivko na treh ploskvah 35 evrov, doplačila za nadstandardno belo zalivko pa se med ponudniki razlikujejo.

Po podatkih, ki so jih pridobili na ZPS, lahko za zalivko na treh ploskvah na ličniku (4) doplačamo od 15 do 55 evrov, razlike na trgu pa so lahko celo večje.

Višina doplačil sicer ni omejena, velike razlike pa so tudi pri cenah samoplačniških storitev. Trenutno pri nas cene samoplačniških zobozdravstvenih storitev niso regulirane, čeprav se je že večkrat pojavila zamisel, da bi jih bilo treba urediti na ravni države, recimo tudi z omejitvijo cen navzgor oziroma z opredelitvijo zgornjih limitov cen posameznih storitev.