Slovenija

Silvo Plut ji je pred smrtjo izpovedal ljubezen

robert.marin@svet24.si
29. 4. 2014, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mineva sedem let, odkar je serijski morilec Silvo Plut pod ključem na Povšetovi zaužil mešanico zdravil in storil samomor. Po mnenju dr. Karmen Šterk, ki je v knjigi Serijski morilec: normalen psihopat patološke matere osvetlila fenomen skozi prizmo sociologije in antropologije, je verjetna hipoteza, da je šlo pri Plutu za tako imenovani pikerizem: doseganje spolne zadovoljitve z zbadanjem, prebadanjem in rezanjem človeškega telesa.

STA

Prvič je Plut moril februarja 1990. Umor sošolke in sovaščanke Marjance Matjašič je priznal, ni ga pa obžaloval. Žal mu je bilo le tega, da mu ni uspelo trupla, ki ga je odvrgel v Kolpo, razrezati na tako majhne koščke, da bi ga lahko pojedle ribe. Na svoj 22. rojstni dan je bil obsojen na 15 let zapora. Zaradi vzornega vedenja, modrih oči in »nasmeha Mone Lize« jih je odsedel 13 in avgusta 2002 odpotoval v Srbijo, kjer je novembra 2004 v Aleksincu umoril in izmaličil svojo drugo žrtev, nosečo 18-letno Jasmino Djošić. Ko se je po dogodkih v Srbiji znova znašel v Sloveniji, ga je policija aretirala na podlagi tiralice za rop pošte v Polhovem Gradcu, po osmih mesecih v preiskovalnem zaporu pa so ga izpustili, čeprav so iz Srbije prihajala poročila, da naj bi ga iskali zaradi umora Djosićeve.

Pri Plutu je šlo za pikerizem: doseganje spolne zadovoljitve z zbadanjem, prebadanjem in rezanjem človeškega telesa.

Končno je 24. februarja 2006 na Dolgem Brdu pri Jančah ponoči vdrl v hišo Mirka Ulčarja in njegove žene Ljubice ter ju pričakal s sekiro in nožem. Mirku je uspelo pobegniti, Ljubica pa te sreče ni imela. Oktobra 2006 je bil spoznan za krivega umora Ljubice Ulčar in poskusa umora Mirka Ulčarja, za kar je bil obsojen na takrat najvišjo mogočo kazen, 30 let zapora. Vzporedno s sojenjem v Sloveniji so Plutu za umor Djosićeve v odsotnosti sodili tudi v Srbiji. Sodišče v Nišu ga je aprila 2007 obsodilo na 40 let zapora, v noči na 28. april pa je Plut v priporu zaužil mešanico zdravil in si tako sodil sam. Še prej je v poslovilnem pismu izpovedal svojo ljubezen prijateljici Nataši.